Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Fra 0-97: På Kløvertur skal alle med!

– Dette tilbudet er gull verdt for oss, og en gave til de eldre som bor på omsorgssenteret. Uten Sanitetskvinnene hadde ikke de eldre fått kommet på en slik tur, da vi ansatte ikke har mulighet til å gjøre dette, sier Eli Janne Larsen ved Svolvær Omsorgssenter.

Eldre damer på Kløvertur i regi av Sanitetskvinnene

Kløvertur er et lavterskeltilbud om utendørsaktivitet, og passer for alle uansett kjønn, alder, og fysisk kapasitet. Aktiviteten er spesielt rettet mot pensjonister og eldre, men både barn og oldebarn er velkommen for å skape «generasjonsturer». Her er målet å være aktiv, samtidig som man kan være sosial.

Kløvertur passer for alle i alle aldre, og må tilpasses deltakernes aktivitetsnivå. Det kan være en rusletur i nærområdet, sopp- eller bærtur, badetur, sykkeltur – ja, det kan være nesten hva som helst! Hittil er det totalt 170 sanitetsforeninger som er i gang med kløvertur. Målsettingen er at 250 lokalforeninger er i gang med aktiviteten i løpet av 2019. 

Trening har god effekt uansett alder, og forskning viser at fysisk aktivitet kan ha en smertelindrende effekt – samtidig som at det kan bidra til økt trivsel!

Lavterskeltilbud med mening

Det er ingen medlemsforpliktelser ved å arrangere eller delta på Kløvertur. Det viktigste er at det blir gjennomført, og at de som deltar opplever trim og glede. Avdelingsleder Eli Janne Larsen ved Svolvær Omsorgssenter utdyper hvor stor verdi aktiviteten har for de eldre på senteret, og at de ansatte dessverre ikke har kapasitet til å bistå de eldre med å gå på tur med dem.

Sanitetsforeningen opplever at flere lokalforeninger starter med Kløvertur. Aktiviteten er et gratis lavterskeltilbud, ulike midler (gåstaver, brodder etc.) blir gitt til de som trenger det under aktiviteten, det er sosialt og inspirerende for de som ellers kanskje ikke benytter seg av et trenings- eller aktivitetstilbud. Disse faktorene bidrar til den suksessen aktiviteten har hatt siden oppstarten i 2017.

Alder er ingen hindring!

Hovedmålet med Kløvertur er at spesielt eldre mennesker skal få opplevelser utendørs, få et sosialt fellesskap, og forebygge ensomhet. Kløvertur blir arrangert fra Kristiansand i sør, til Alta i nord. Da enkelte steder vil oppleve litt verre værforhold enn andre, så er det ikke nødvendig at aktiviteten må arrangeres utendørs. Men så ser vi at for enkelte, så er vær ingen hindring – for trim er sunt for kropp og sjel.

Jenny Kvendset fra Todalen sanitetsforening er snart 97 år gammel, satte standarden da hun kledde på seg og dro ut på tur med kraftige regnbyger og motvind i Kvennsetøran. Sanitetsforeningen planla å avlyse dagens «Kløverrusletur», men når Jenny klarte å hive seg rundt – da skulle ikke de andre være unnasluntrere!

Ansvarlig for Kløverturene ved Todalen sanitetsforening, Dordi Jorunn Halle, sier at opplegget for de eldste eldre, og de med et handicap, blir tilrettelagt slik at alle kommer til – og at det blir en liten kaffepause på veien. De tilbyr skyss til og fra hjemmet til deltakerne, og prøver å variere turene slik at det blir som en utflukt.

– Eg likar best å kome meg ut og få røre på meg, sier Jenny når vi spør hva hun synes er best med Kløverturene. Hun synes også det er kos og trivelig å gå i lag med andre, og setter pris på kaffepausene. Jenny kommer med en klar oppfordring til de som vurderer Kløvertur, men ikke vet om de er i god nok form:

– Dei kan no prøve! Eg satsar på ny sesong når det blir bert!

Ønsker du å være frivillig på Kløvertur ta kontakt med din lokal sanitetsforening.