Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Nødplakater - hvordan bli tryggere på tur

Omsorgsberedskap og Førstehjelp for eldre har tatt inspirasjon fra Ørland sanitetslag som i 2017 begynte med å sette opp nødplakater på sentrale turmål i kommunen.

Tre mennesker på tur som henger nødplakater

En nødplakat har nøyaktige GPS-koordinater til en aktuell lokasjon, nødnumre, varslevettregler og informasjon om appen 113. Vi har avtale med Norsk Luftambulanse om at vi kan bruke vår logo på deres plakat.

Sanitetskvinner kan bidra til at hjelpen kommer raskere frem om noen blir rammet av akutt skade eller sykdom ute på tur. I utmark er det viktig at nødetatene vet GPS-koordinatene dit de skal. Ved å henge opp nødplakater på sentrale turmål vil vi både ha koordinatene til det aktuelle turmålet umiddelbart tilgjengelig, og vi bidrar til å øke oppmerksomheten rundt viktigheten av å laste ned appen 113. Vi har laget en veileder som viser trinn for trinn hvordan man lager en nødplakat.

Nødplakater Lyngen

Fire Omsorgsberedskapsgrupper i Troms og Finnmark har allerede begynt å henge opp nødplakater på sentrale turmål i kommunen.

De forteller at det gir stor mening å formidle viktig informasjon på denne måten, i tillegg er det en god måte å komme seg ut på en felles tur! I Målselv ble selv ordfører Bengt-Magne Luneng med og hengte opp nødplakat i gapahuken ved Øvergård skole. Han understreket at han gjerne kunne tenke seg å ha opp nødplakater på alle sentrale turmål i kommunen og ser på dette som et viktig trygghetsskapende tiltak.

Nødplakater Målselv