Mor og datter er frivillige under koronakrisen i Larvik

Det sier både mor og datter, Elisabeth Reffhaug og Ida Reffhaug Andersen, om hvorfor de ble sanitetskvinner.

Det hele startet med ønsket om å bli frivillig

– Jeg hadde tenkt på det å bli frivillig en stund, nå har jeg tid og mulighet til å bidra i lokalsamfunnet. Det startet med at jeg meldte meg som frivillig språkvenn hos Larvik sanitetsforening gjennom frivillig.no, forteller Elisabeth Reffhaug og fortsetter:

– Jeg møtte opp på en av aktivitetene til Språkvenn-gruppa før koronasituasjonen og fikk høre mer om hvem Norske Kvinners Sanitetsforening er. For meg ble var det helt naturlig å melde seg inn etter en innføring i hva organisasjonen står for og jobber med. Når lederen, Ellen Midtvik, fortalte hva sanitetsforeningen gjør i Larvik så tenkte jeg, «guri, så mye bra arbeid de gjør»!

Til et fotoseanse Sanitetskvinnene hadde for å vise fram arbeidet omsorgsberedskapsgruppene i Norge gjør, inviterte Midtvik med seg Reffhaug og datteren Ida.

Ikke vond å be

Datteren, Ida Reffhaug Andersen, ville bli med på å levere ut mat- og apotekvarer, og tok likeså godt med seg ei venninne, Janne Blaser. Begge jentene ble ferdig med videregående våren 2019, og Ida bruker nå året på å jobbe i hjemmetjenesten i Larvik før hun drar til Spania for å studere jus og internasjonale relasjoner.

– Først skulle vi ta bilder til Nyby-appen i Larvik, og flere av vennene mine synes det var et kult initiativ, så da spurte jeg Janne om hun ville være med. Både da jeg og Janne møtte Ellen, så ble vi skikkelig gira og inspirert over hva Sanitetskvinnene gjør og står for, sier Ida Reffhaug Andersen.

Reffhaug Andersen har tidligere erfaring med å være frivillig i Costa Rica, da som sykehusklovn. Det var blant annet dette som fikk henne til å ville være frivillig igjen, og bidra i lokalsamfunnet her i Norge.

– Aller først trodde jeg Sanitetskvinnene brukte mest tid på å strikke og sy, men det synet endret seg ganske raskt etter jeg møtte Ellen Midtvik – som er tidenes kuleste dame, forklarer Reffhaug Andersen.

Det er mange grunner til å bli medlem av Sanitetskvinnene

– Jeg synes at flere unge kvinner og jenter skal bli medlem av Sanitetskvinnene på grunn av alt arbeidet organisasjonen gjør for kvinner. Det kan alle være med og heie på. Forskningen som Sanitetskvinnene finansierer synes jeg er bra, spesielt når vi vet hvor forskjellig kvinne- og mannekroppen er, sier Reffhaug Andersen.

Etter at både Reffhaug Andersen og venninnen Janne ble medlem av foreningen, så ble en tredje venninne inspirert til å melde seg inn.

– Da jeg fortalte Maria om organisasjonen, så tror jeg ikke hun engang sjekket nettsidene deres. Hun meldte seg inn med en gang! Deretter møttes vi alle på Sanitetshuset, hvor Ellen Midtvik har fortalt oss mer om det historiske rundt Sanitetskvinnene, men også alt vi gjør i dag, sier hun.

To unge kvinner pakker matvarer for utlevering
Janne Blaser (t.v.) og Ida Reffhaug Andersen (t.h.) var ikke vonde å be om å være frivillige i Larvik.
Aktiv under koronakrisen

Mange av omsorgsberedskapsgruppene i Norge er, og har vært, aktive under korona med levering av både mat- og apotekvarer til innbyggerne som enten er i risikogruppe, isolasjon eller karantene. Omsorgsberedskapsgruppen i Larvik, hvor Larvik sanitetsforening er medlem, har tatt på seg oppgaven med å jobbe med Nyby-appen. Ellen Midtvik, leder av Larvik sanitetsforening, administrerer appen som har oversikt over oppdrag hvor det trengs frivillige i Larvik.

– Nyby er opprettet for korona, men det er et fantastisk apparat som kan brukes til alt mulig. Også etter koronaen, forteller Midtvik, og fortsetter:

– Vi er åtte sanitetsdamer som ringer de frivillige og intervjuer dem om hvorfor de vil bidra og hva de kan hjelpe til med. Det er så mange flotte frivillige!

– Det som er dumt nå er at all vanlig aktivitet hos Sanitetskvinnene står stille på grunn av koronaen, og at vi ikke får startet som frivillige i for eksempel Språkvenn, sier Reffhaug Andersen.

Larvik Sanitetsforening har nylig gått til innkjøp av radioer og delt dem ut til det lokale sykehuset, sammen med en god del sjokolade til glede for de som er der.