Image
Forsidebilde for Svanger- forskningssamtaler

Svanger

- en nettserie bestående av ti samtaler med forskere,

samt en samtale med fastlege,

om helse i svangerskap og barseltid.

 

Vi markerer Sanitetskvinnenes oppbygging av helsestasjonene i Norge fra 1914 gjennom en ny nettserie om helse under svangerskap og barseltid. Vi opprettet helsestasjoner i 260 kommuner fram til 1970, da helsestasjoner ble en kommunalt lovpålagt tjeneste. Sanitetskvinnene finansierer hvert år forskningsforløp på kvinners helse for 25 millioner kroner. Svanger er en nettserie som fokuserer på relevant ny forskning på helse i svangerskap og barseltid. Vi vil gjennom Svanger tilgjengeliggjøre forskningen for gravide og nybakte foreldre, gjennom lettfattelige samtaler med kjente gjester.

Vi har laget ti episoder med samtaler mellom kjente gjester og forskere, samt en episode med fastlege. Episodene kan du følge på Facebook og Youtube. De ulike episodene ligger også i menyen til venstre. Ett eller to minutter lange høydepunkter fra hver episode har vi lagt på vår Instagramkonto #Svanger.

Samarbeid med helsestasjoner

Vi har sent ut papirbrosjyrer til alle landets helsestasjoner.

Kontakt oss via mail helsestasjon@sanitetskvinnene.no for spørsmål.

Brosjyrer kan lastes ned og trykkes til bruk på helsestasjoner er eller i N.K.S.` lokalforeninger.

 

Tema i episodene:
1. Hvordan forebygge barseldepresjon?

Forsker Silje Marie Haga i samtale med høygravide Selda.

Selda Ekiz er fysiker og programleder i NRK og Haga har en PhD i psykologi og er forsker for Seksjon for sped- og småbarn ved RBUP, Helseregion Øst og Sør. Den nye app′en «Mamma Mia» bygger bl.a på Hagas forskningsresultater.

2. Hvordan få til en god ammeteknikk?

Helsesykepleier Elisabeth Tufte i samtale med høygravide Silje Norendal.

Norendal er tidligere Norges snowboarddronning og sportskommentator for TV2, og Tufte er helsesykepleier ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, og ansatt ved Nyfødtintensiv avdeling, Oslo universitetssykehus. Tufte har deltatt i utviklingen av ”Ammekyndig helsestasjon” og forskning av effekten på denne.

3. Spiseforstyrrelser i svangerskapet

Forsker Bente Sommerfeldt i samtale med småbarnsmoren Sandra Lyng.

Lyng er artist og blogger og Sommerfeldt er spesialist i klinisk psykologi og faglig direktør ved Villa Sult. Sommerfeldt er PhD stipendiat og tar doktorgrad på tema hun har kalt «mammakroppene», for å fylle kunnskapshull omkring spiseforstyrrelser under graviditet og barsel. Sandra Lyng har vært åpen med sine utfordringer med tidligere spiseforstyrrelser da hun ble gravid.

4. Hvordan gi små barn variert kosthold?

Forskerne Sissel H. Helland og Nina C. Øverby i samtale med småbarnsfaren Harald Eia.

Eia er sosiolog og programleder for NRK. Helland er førsteamanuensis på Institutt for ernæring og folkehelse, Universitetet i Agder, og bl.a. fagkoordinator for fordypning i mat og måltid i barnehagelærerutdanningen. Øverby er professor i samfunnsernæring ved Institutt for ernæring og folkehelse, Universitetet i Agder, og leder forskningssenteret «Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv».

5. Bruk av legemidler i svangerskapet

Forsker Hedvig Marie Egeland Nordeng i samtale med høygravide Selda.

Selda Ekiz er fysiker og programleder i NRK og Nordeng er professor ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo. Nordeng har forsket på trygg medisinbruk hos gravide og ammende i over 20 år, og har bidratt til å utvikle en rekke nasjonale retningslinjer.

6. Trening av underlivsmusklene før og etter fødsel

Forsker Kari Bø i samtale med høygravide Linn Wiik.

Wiik er journalist og programleder for TV2 og Bø er PhD i fysioterapi og professor ved Norges Idrettshøyskole.

7. Magemusklene deler seg i løpet av en graviditet

Forsker Kari Bø i samtale med høygravide Linn Wiik.

Wiik er journalist og programleder for TV2 og Bø er PhD i fysioterapi og professor ved Norges Idrettshøyskole.

8. Fysisk og psykisk vold mot gravide kvinner 

Forsker Mirjam Lukasse i samtale med småbarnsfaren Harald Eia.

Eia er sosiolog og programleder for NRK, og Lukasse er jordmor og PhD i helsevitenskap. Lukasse forsker på hvordan man kan hjelpe kvinner utsatt for vold under svangerskap, og er ansatt ved Fakultet for helsevitenskap, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet.

9. Ønsker du barn, men blir ikke gravid?

Forsker Johanne Sundby i samtale med småbarnsmødrene Hadia Tajik og Tina Bru.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik er utdannet jurist, og tidligere olje- og energiminister Tina Bru har en bachelor i endringsledelse fra BI. Sundby er utdannet gynekolog og er professor i global helse ved medisinsk fakultet på Universitetet i Oslo.

10. Hvordan blir lesbiske par møtt av jordmor når de venter barn?

Forsker Bente Dahl i samtale med de nybakte mødrene Lene og Tonje kjent fra Farmen.

Lene Sleperud fødte en gutt for 6 uker siden, og medmor Tonje Frøystad Garvik er likestilt mamma. Dahl er professor i jordmorfag og underviser ved Universitetet i Sørøst-Norge. Sleperud har en bachelor i markedsføring, og Frøystad Garvik er siviløkonom med en mastergrad fra Harvard.

11. Hos fastlegen: Kvinnekroppen før og etter fødsel

Lektor Kari Løvendal Mogstad i samtale med høygravide Selda.

Selda Ekiz er fysiker og programleder i NRK og Mogstad er fastlege og spesialist i allmennmedisin. Mogstad er universitetslektor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU, og leder av faggruppen for svangerskap og barns helse i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

12. Helsedirektør Bjørn Guldvog på lanseringen 8. mars

På kvinnedagen markerte Norske Kvinners Sanitetsforenings sitt jubileumsår med premiere på nettserien Svanger. Markeringen ble sendt direkte der helsedirektør Bjørn Guldvog, i samtale med forsker Silje Marie Haga, fastlege Kari L. Mogstad, generalsekretær i N.K.S. Grete Herlofson og høygravide Silje Norendal diskuterer betydningen av forskning på kvinners helse under svangerskap og barseltid.

Produksjon og regi: Ane Lillian Tveit

Videograf, klipp og animasjon: Peder M. R. Egge

For å følge episodene kan du like Facebook-siden Svanger - samtaler om forskning på helse i svangerskap og barsel.