Som forskningsaktør er vi svært opptatt av at våre midler til enhver tid kommer til nytte der hvor det er størst behov for dem. For perioden 2025-2027 lyser vi ut tre stipender for phd eller postdoktorstillinger innen temaene overgangsalder og eldre kvinners helse, og et phd eller postdoktorstipend innen temaet barn og unges psykiske helse.
Frist for innsending er 23. september 2024 klokken 23.59
Søknader sendes til forskning@sanitetskvinnene.no og merkes med full prosjekttittel og etternavn på søker i emnefeltet.
Gjennom våre forskningsfond bidrar vi til å tette kunnskapshull om kvinnehelse gjennom livsløpet. FHI gjorde i 2021 en kartlegging av systematiske oversikter på forskning om behandling av sykdommer som kun rammer kvinner, og sykdommer som kan ramme ulikt avhengig av kjønn. De fant at over halvparten av de systematiske oversiktene som omhandlet behandling av sykdommer som rammer kvinner hadde fokus på kvinner i fertil alder.
Kun 1% av de inkluderte studiene omhandlet kvinner fra 67 til 79 år og 1% kvinner over 80 år. For alderen 0-12 år var tilsvarende tall 1%, og for 13-17 år var tallet 2%.
Kvinners overgangsalder og eldre kvinners helse
Eldre kvinner har havnet i en dobbelt blindsone i helseforskning, da både eldre som helhet og kvinner historisk sett har blitt ekskludert fra medisinske studier. Eldre kvinner har også ofte flere sykdommer samtidig, og det finnes lite forskning og retningslinjer for håndtering av samsykelighet.
Kvinnehelseutvalgets NOU Den store Forskjellen, 2023 slår fast at det er behov for mer forskning på overgangsalderens innvirkning på kvinners helse. Utvalget påpeker også at overgangsalderen kan være et mulighetsvindu for å forebygge sykdom og økt dødelighet hos eldre kvinner. Vi søker prosjekter
1) som kan bidra til å tette kunnskapshullene om eldre kvinners helse
2) om kvinners overgangsalder
3) som ser disse to temaene i sammenheng
Det siste året har kunnskapsgrunnlaget for å gjøre informerte prioriteringer innen kvinnehelseforskning blitt utvidet gjennom blant annet disse publikasjonene:
NOU 2023: 5 «Den store forskjellen. Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse»
Dramatisk økning i barn og unges psykiske helseproblemer
Folkehelserapporten fra 2024 viser en dramatisk økning i barn og unges psykiske helseproblemer. Andelen barn og unge som er registrert med diagnosekoder for psykiske lidelser i primærhelsetjenesten har økt i perioden 2010-2022 fra 7,6% til 10,9% for gutter og fra 7,3% til 12,5% for jenter. Fra fondet for barn og unge lyser vi ut 1 stipend innen barn og unges psykiske helse. Vi etterlyser spesielt prosjekter om barn som pårørende til personer innen rus og psykiatri, men også prosjekter som omhandler vold, overgrep og kroppspress blir vurdert som aktuelle. Innen disse områdene er potensialet for forebygging av helseproblemer senere i livet stort.
Søknadsbehandling
Søknadene vurderes av vårt Ekspertpanel. Deres innstilling legges til grunn for sentralstyrets vedtak i begynnelsen av desember.
Vurderingskriterier
- Relevans og kvinnehelseprofil: Prosjektet skal være innenfor utlysningens tematiske avgrensning og ha en klar kjønnsdimensjon.
- Kvalitet: Prosjektet skal være av god kvalitet og søknaden skal redegjøre for databehov, beskrive og begrunne metodiske og analytiske valg, beskrive etiske utfordringer, hensyn og godkjenninger, samt brukermedvirkning.
- Validitet: Prosjektene må ha en klar problemstilling og benytte seg av metoder som er egnet til å gi svar. Søknaden skal ha godt definerte mål med forskbare problemstillinger.
- Kompetanse: Forskeren og forskningsmiljøet som søknaden presenterer må dokumentere at de har den nødvendige faglige, metodiske og analytiske kompetansen for prosjektet.
- Gjennomføring: Prosjektet må ha en realistisk plan for gjennomføring og en beskrivelse av hvem som utfører hvilke oppgaver i beskrivelsene. Gjennomføringsevne skal også tydeliggjøres i forskningsmiljøet rundt søker.
- Originalitet: Søknadene må redegjøre for hvordan prosjektet bidrar til nytekning.
Dette kan det søkes om
Vi støtter Ph.d.- og postdoktorprosjekter i opptil tre år. For doktorgradsstillinger gjelder en fast sats på 815 000 kroner årlig. For postdoktorstillinger gjelder en fast sats på 920 000 kroner årlig.
Av disse midlene kan 50 000 kroner gå til driftskostnader årlig. Det gis ikke ytterligere midler til overhead. 810 000/920 000 kroner er altså maksimal tildeling pr år, og følgelig totalt 2 445 000/2 760 000 kroner for hele prosjektperioden.
Ph.D.-søknader kan søkes uten kjent kandidat. Postdoktorsøknader må ha kjent kandidat. Både postdoktor- og Ph.D.-kandidater må ha hovedveiledere. Det er ikke anledning til å søke om Postdoktorstipend om man har mottatt dette før.
Betingelser og krav om rapportering
Vi stiller blant annet disse kravene: funn skal publiseres i tidsskrift med Gold open access, og prosjektene må avgi fremdriftsrapport før utbetaling for 2. og 3. år kan godkjennes. Eventuelle endringer i prosjektets innhold eller omdisponeringer må søkes om i forkant. Sluttrapporteringen skal skje innen to måneder etter disputas og inneholde en rapport etter mal/disposisjon utformet av N.K.S., avhandlingen, samt noe materiale til bruk for N.K.S.’ populærvitenskapelige formidling av forskningen.
Seneste oppstartsdato er 15.06.2025.
Tildelinger offentliggjøres i desember (dato kommer) og formidles til søkere.
Maler som skal benyttes:
Det er ikke anledning til å legge ved flere dokumenter enn det som etterspørres, kun søknadsskjema, prosjektbeskrivelse, godkjenning fra ansvarlig institusjon og CV for hovedveileder og postdoktor. CV for Ph.D-kandidat legges ved hvis denne er kjent, hvis kandidaten er ukjent kan det legges ved en kort beskrivelse av ønsket kompetanse.
Send gjerne søknaden som én pdf-fil (klipp og lim først alle dokumentene inn i samme word-fil, og lagre deretter som pdf). Søknader merkes med full tittel i emnefeltet og sendes forskning@sanitetskvinnene.no innen 23.09.2023 klokken 23.59.
I tillegg til våre egne fond bidrar vi til finansiering av kvinnehelseforskning gjennom å være søkerorganisasjon til Stiftelsen Dam. Forskere innen kvinnehelse er velkomne til å ta kontakt med oss for å vurdere om det er aktuelt å søke Stiftelsen Dams forskningsprogram i samarbeid med oss.