Hva kan vi bidra med?
Vi oppfordrer lokalforeningene til å ha gruppeaktiviteter, og ikke én til én-kontakt. Dette fordi vi ikke har godt utarbeidet støttemateriell for én til én-oppfølging. Unngå individuell rådgivning om asylprosessen og liknende, henvis alltid til UDI, NOAS eller politi.
Vi ønsker å oppskalere og tilpasse våre eksisterende aktiviteter, og beredsskapsarbeid, spesielt aktiviteter på asylmottak for kvinner og barn, Språkvenn (møteplass for innvandrere og flyktninger), og Motherhood (mødregrupper). Ta kontakt med kommunen for å få til et samarbeid. Vi, i sekretariatet kan gi dere veiledning.
Dere kan også søke på midler til ulike aktiviteter, se kontaktinformasjon nederst på siden. Våre aktiviteter er åpne for alle, uavhengig av etnisitet, landbakgrunn og oppholdsstatus.
Dette kan dere gjøre:
Ta kontakt med kommunen og kartlegg behov:
- Skape sosiale møteplasser, servere mat eller være til stede på møteplasser i kommunens regi. Bistå med praktiske oppgaver som innkjøp, møblering, registrering, logistikk og lignende. Invitere inn i eksisterende aktiviteter, kanskje tilby barnepass.
Kartlegg hva dere kan og vil bidra med – meld tilbake til kommunen:
- Ha gjerne dialog med andre organisasjoner slik at dere ikke lager overlappende tilbud og aktiviteter.
Mange ukrainere og russere i Norge ønsker å gjøre en innsats:
- Flerspråklige frivillige kan gjøre en viktig innsats for nyankomne. Det er behov for sosiale møteplasser og helseinformasjon, for eksempel om norsk helsevesen. Hør om noen av medlemmene snakker ukrainsk eller russisk.
Råd og tips
Det er viktig å koordinere innsatsen godt slik at hjelpen blir så effektiv og god som mulig. Samarbeid med kommunen har fungert godt i koronadugnaden. Dette er gode erfaringer vi bygger på når vi står i en ny krise.
- Ikke lov dere bort i møte med kommunen. Bruk møtet for å få informasjon om hvordan dere i lokalforeningen kan bidra.
- Være obs på at dere som frivillige ikke skal erstatte kommunens ansatte som f.eks renhold.
- Det er lurt å loggføre aktivitetene på en enkel måte, for eksempel en felles skrivebok eller i et skjema som du finner her.
- Drøft med styret om det er behov for medlemsmøte om innsatsen.
- Hør med medlemmer i foreningen om hvem som kan tenke seg å bidra som frivillig med flyktningene. Dette kan være en fin måte å aktivisere medlemmer som ellers ikke er aktive.
- Vi har brosjyrer om Sanitetskvinnene på syv ulike språk som det er mulig å bestille gratis. Brosjyren inneholder informasjon på norsk, engelsk, russisk, ukrainsk, somali, tigrinja, arabisk og dari. Brosjyren gir informasjon om hvem Sanitetskvinnene er, og hva vi arbeider med.
Webinarer om å møte mennesker i krise og ivareta oss selv i frivilligrollen
I samarbeid med psykologspesialist Zemir Popovac v/Favne psykologbistand.
Se opptak av første webinar 03.05.2022 (det er bare opptak av dette første webinaret):
Aktuelt
Saker om vårt arbeid for ukrainske flyktninger: