I Språkvenn-gruppene møtes vi for å være sosiale sammen, øve på norsk språk og snakke om det norske samfunnet og helsevesenet. Vi har spesielt stort fokus på helse i vårt integreringsarbeid.
Visste du for eksempel at innvandrerkvinner har lavere oppmøte på screening for livmorhalskreft og mammografi?
Som frivillig kan du bidra med å sette fokus på ulike tema som omhandler kvinnehelse. Visste du for eksempel at innvandrerkvinner har lavere oppmøte på screening for livmorhalskreft og mammografi? Som gruppe har de også høyere risiko for alvorlige komplikasjoner før, under og etter fødsel. Mange møter også på egne utfordringer som er knyttet til postmigrasjonsstress og hvordan man skal etablere seg i et nytt land. Som frivillig kan du bidra med informasjon og å skape trygge arenaer hvor ingen spørsmål er dumme.
Vi har utviklet mye materiell som skal gjøre det enkelt for dere å sette i gang med Språkvenn, og gi dere støtte til å sette helse på agendaen. I nettbutikken kan dere bestille håndboka for integreringsarbeid, som gir en god innføring i hva dere kan gjøre.
Økonomisk støtte
Søknadsbeløp: kr. 5 000, det kan gjøres unntak
Søknadsfrist: fortløpende
Ressurser til Språkvenn
Kortene «Jeg er»
Kortene "Jeg er" er utviklet for at innvandrerkvinner i Språkvenn-gruppene og andre fora bevisstgjør seg selv og andre på hvilke ressurser de besitter. Hovedmålgruppen er personer uten formell utdanning og/eller arbeidserfaring, men vil også fungere godt for andre som vil bli bevisst og påminnet egne og andres ressurser.
Se video om bruk av kortstokken
Du kan bestille håndboken gratis i nettbutikken eller laste den ned i seksjonen Opplæring.
Kortstokk "Hvor går grensa"
Kortene er utviklet for å skape diskusjoner og reflektere rundt sosial kontroll – når den kan være positiv og når den kan være negativ. «Hvor går grensa?» handler ikke om å få poeng, riktig/galt svar, antall kort eller liknende. Vi tilbyr også et tre timerskurs for frivillige om temaet hvis dere vil ha faglig påfyll.
Filmer "Helsemøter"
Filmer som er utviklet for å øke helsekompetanse, samt å øve på enkel hverdagsnorsk om helse. Materiellet består av korte filmsnutter med helseinformasjon, som danner grunnlaget for samtaler. Fokus er på å samles og ha det hyggelig.
Se filmene
Filmer "Helsedager"
Filmer markert med Helsedager: filmer på flere språk om livmorhalskreft for å danne en forståelse for #sjekkdeg-kampanjen og brevene som sendes ut i posten om å ta livmorhalsprøver.
Se filmene
Som en del av Språkvenn kan dere også arrangere enkeltstående arrangement om helse, som vi kaller Helsedager. Målet med Helsedager er å nå ut med informasjon om kvinnehelse til alle kvinner, med spesielt fokus på innvandrerkvinner, og informere om og tilby mulighet til å sjekke seg gratis.
Statistikken viser at færre innvandrerjenter tar HPV-vaksinen og færre innvandrerkvinner møter til screening for livmorhals- og brystkreft. Det har primært vært fokus på livmorhalskreft, men kan selvsagt brukes på andre tema som diabetes, familieplanlegging eller mammografi.
Helseambassadører var et koronatiltak med stor effekt. Flerspråklige frivillige delte kvalitetssikret helseinformasjon gjennom oppsøkende arbeid. Det kan være fint å rekruttere inn flerspråklige frivillige også etter pandemien, både fordi det skaper tilhørighet og tillit, men også fordi de kan spre annen helserelatert informasjon uformelt til sine nettverk.
Veiledere
Ønsker dere å få tilsendt utviklede veiledere eller har spørsmål ta kontakt med oss.
Samarbeidspartnere
Mange foreninger har lokale samarbeidspartnere. Nasjonalt samarbeider vi med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og de har omtalt Språkvenn som tiltak som bidrar til integrering.