Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Våg å snakke! Psykososialt arbeid i et flerkulturelt perspektiv

Seksualitet er tabubelagte områder i de fleste kulturer. Når seksuell atferd og samlivsformer blir regulert og begrenset gjennom moralske og religiøse påbud, i tillegg til juridisk lovverk, heves terskelen for å snakke om det. 

Kulturelle forhold som religion, normer og tradisjoner kan ha betydning for individets syn på egen seksualitet og prevensjon. Dette kan føre til begrensninger i seksuell atferd, samlivsformer og til at seksualitet blir preget av skyld- og skamfølelse.

Behov for informasjon om prevensjon, seksualitet og rettigheter

En forutsetning for god seksuell helse er en positiv og respektfull tilnærming til seksualitet, seksuelle relasjoner og mulighet til å ha trygge seksuelle erfaringer, fri fra tvang, diskriminering og vold. Undersøkelser viser at det er behov for å tilføre innvandrerkvinner økt kunnskap i familieplanlegging (Netskar 2011).

Forebyggende og holdningsskapende tiltak

Prosjektgruppen ved Amathea i Trondheim har utviklet et forebyggende og holdningsskapende tiltak rettet mot deler av innvandrerbefolkningen. Prosjektet har hatt som mål å styrke personer i målgruppen gjennom økt kunnskap og handlingskompetanse når det kommer til egen seksuelle og reproduktive helse, forebygge uønskede svangerskap, aborter og kvinnelig omskjæring, samt til å ha gode relasjoner i samliv. Prosjektgruppen har også ønsket å utvide sin kunnskap om kulturspesifikke utfordringer og ressurser hos brukergruppen, og deres behov for kunnskap om seksuell og reproduktig helse og rettigheter (SRHR). 

I prosjektet er det gjennomført dialoggrupper, temakvelder og undervisning innenfor denne tematikken. Prosjektets målgruppe har hovedsakelig vært unge voksne i alderen 18-25 år med flerkulturell bakgrunn bosatt i Trøndelag.

Gjennom undervisning, arrangementer, gruppetilbud samt individuell oppfølging har prosjektet nådd ut til 773 deltagere. Tilbakemeldinger fra samarbeidspartnere og målgruppen, viser at det er behov for tilrettelagte tilbud som tematiserer og åpner opp for samtaler om SRHR.

Overføringsverdi

Erfaringer med å jobbe med denne tematikken kan videreføres til generelt arbeid med unge voksne i sårbare situasjoner som kan ha behov for tilrettelagte tilbud om prevensjon, veiledning og handlingsferdigheter innenfor seksuell helse, og som kan ha ulike opplevelser med for eksempel seksuelle overgrep, sosial kontroll, diskriminering og vold.