Forstyrret spiseatferd er assosiert med redusert mental og fysisk helse og kan føre til helseskadelig atferd som bruk av ekstreme vektreduksjonsmetoder, overdreven trening og bruk av kosttilskudd og medikamenter for å øke muskelmasse og redusere fettmasse.
Mål
Hensikten med denne studien er å undersøke om et universelt, skolebasert og helsefremmende intervensjonsprogram kan forebygge utvikling av forstyrret spiseatferd og selvrapporterte spiseforstyrrelser blant gutter og jenter i 2. klasse ved videregående skole.
Gjennomføring
Videregående skoler i Oslo og Akershus ble forespurt om deltagelse i prosjektet og deltagende skoler ble randomisert til intervensjons- eller kontrollskole. Intervensjonsskolene mottar interaktive workshops som tar opp temaene kroppsbilde, selvfølelse, sosiale medier, fysisk aktivitet og kosthold, og helseinformasjon. Temaene presenteres gjennom diskusjon, individuelle oppgaver, gruppeoppgaver samt enkle hjemmeoppgaver. Fagpersoner innen fysisk aktivitet og helse samt ernæring gjennomfører workshopene. Det skrives artikler om funnene.
Resultater
Artikkel I viser at bruk av muskelbyggende kosttilskudd er vanlig, og at bruk er mer fremtredende hos gutter enn hos jenter og blandt ungdommer med innvandrerbakgrunn. Videre var bruk av muskelbyggende tilskudd forklart av risikofaktorer for utvikling av spiseforstyrrelser, trening, idrettsdeltakelse og innvandrerstatus. Artikkel II viser at det var varige effekter av HBI intervensjonen på alle psykologiske beskyttende- og risikofaktorer for utvikling av spiseforstyrrelser, men at intervensjonen var mer effektiv blant jenter når det kom til de psykologiske utfallsmålene. Intervensjonen reduserte også bruk av muskelbyggende kosttilskudd blant guttene. Artikkel III viste at det er flere mulige endringsmekanismer for effekt på spiseforstyrrelsessymptomatologi hos jenter, men ingen medierende effekter var til stede hos gutter.
Konklusjon
Forebygging av bruk av muskelbyggende kosttilskudd er nødvendig, spesielt blant gutter. I tillegg viser studiene at HBI intervensjonen reduserte risiko for å utvikle spiseforstyrrelser hos gutter og jenter, og bruk av muskelbyggende tilskudd hos gutter. Dessverre hadde gutter hadde noe mindre effekt av intervensjonen enn jenter på flere utfallsmål. På bakgrunn av dette er det behov for å gjennomføre justeringer og forbedringer av intervensjonen for å øke effekten hos gutter. Dette kan for eksempel være å inkludere en mannlig intervensjonsformidler, ha et sterkere søkelys på å skape en trygg arena for deling av personlige tanker og følelser, inkludere digitale formidlingsmetoder og trekke intervensjonen ut av klasseromsettingen. Avslutningsvis ble det foreslått flere nye endringsmekanismer for spiseforstyrrelsessymptomatologi hos jenter
Artikkel om ungdommens inntak av protein, kreatin og andre kosttilskudd: Frontiers | Protein, Creatine, and Dieting Supplements Among Adolescents: Use and Associations With Eating Disorder Risk Factors, Exercise-, and Sports Participation, and Immigrant Status | Sports and Active Living (frontiersin.org)
Her kan du lese hele Phd avhandlingen: Svantorp-Tveiten 2022.pdf (unit.no)