Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Stramt tungebånd hos spedbarn

Stramt tungebånd hos spedbarn kan gi store problemer for mor og barn.  I Norge er kunnskapen om stramt tungebånd lite utbredt og mange barn får ikke behandling.

Stramt tungebånd er en medfødt misdannelse hvor spedbarnet har et unormalt kort eller stramt vev i midtlinjen mellom undersiden av tungen og munngulvet. Stramt tungebånd reduserer tungens bevegelighet og kan gi nedsatt funksjon.

Virkninger og behandling av stramt tungebånd

Misdannelsen gir ofte ammeproblemer, problemer med spising og svelging. Tilstanden kan også gi uttaleproblemer og vanskeligheter med munnhygiene. Mellom 4 og 11 % av alle nyfødte barn blir født med stramt tungebånd.

Behandling av stramt tungebånd er en enkel prosedyre der tungebåndet klippes etter påsmøring av bedøvelse. Risikoen for komplikasjoner er lav.

Kunnskapsnivået blant helsepersonell om denne tilstanden er mangelfull. Dette skyldes også i stor grad at det mangler kunnskap om tilstanden. I dag vet vi at dårlig ernæring og kort ammeperiode som følge av tilstanden kan ha langtidseffekter på barnet hele livet.

Mål for prosjektet

Målet med prosjektet er at spedbarn med stramt tungebånd skal få behandling slik at ernæring og amming ivaretas. Prosjektet skal kartlegge hvor mange barn som blir født med stramt tungebånd i Norge. Det er et behov for å øke kunnskapen om diagnosen blant helsepersonell, og hvilken oppfølging som gir best behandlingsresultat.