Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Stødige, aktive og uavhengige eldre

Lårhalsbrudd og andre bruddskader hos eldre er nesten alltid et resultat av en fallulykke. Opp mot halvparten av alle fallulykker hos eldre fører til en bruddskade. Prosjektet ønsket å forebygge dette i Bydel Nordstrand.

En stor andel av dem som brekker lårhalsen kommer ikke tilbake til samme funksjonsnivå som før bruddet. Etter bruddet blir de avhengig av mer kommunale tjenester og mange trenger også plass på sykehjem eller heldøgns institusjoner. 

Prosjektgjennomføring

Bydelen har i prosjektperioden gjennomført flere tiltak. Tilbudet av styrke- og balansetrening til eldre ble økt fra 13 til 23 grupper. Et virtuelt treningstilbud ble utvidet for hjemmebasert trening. Det ble i tillegg gjennomført undervisning og opplæring av hjemmetjenesten og fastlegene i prosjektperioden. Det ble gjennomført samhandlingsmøter mellom tjenestene med fall og brudd som tema og det ble utarbeidet rutiner for tverrfaglig oppfølging av fall og fallskader hos eldre hos hjemmetjenesten og fastlegetjenesten.

En informasjonsbrosjyre ble utarbeidet og sendt via post til alle innbyggere i bydelen over 75 år, samt spredt via fastleger, seniorkonsulent, apotek, hjemmetjeneste, seniorsentrene, frivilligsentraler. Over 3000 eksemplarer ble utdelt. Det ble utarbeidet sjekklister som ble tatt i bruk i hjemmetjenesten og hos fastlegene. Miljøfaktorer som glatte stier, strøing og kampanjer for bruk av brodder ble sett på. Til slutt ble det gjennomgått og laget en oppsummering av forskningslitteraturen som presenterte tiltakene med dokumentert effekt.

Oppsummering

Prosjekterfaringene har vært svært gode. Det ble etablert et nært samarbeid med bydel Østensjø og med Helseetaten i Oslo kommune, med Skadelegevakta i Oslo og med Folkehelseinstituttet. Prosjektet er nå utvidet til å omfatte Bydel Østensjø også og det er forventet at mye av prosjekterfaringene vil innarbeides som permanente arbeidsmåter i begge disse bydelene. Det forventes også at programmet vil spres til andre bydeler i Oslo. Det er innledet et samarbeid med Folkehelseinstituttet for å få gjort effektevaluering med forskningsmessig god design.

Prosjektrapport: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/80227541