Barneleddgikt er en alvorlig, kronisk sykdom som gir smerter, funksjonshemming og nedsatt livskvalitet. Grunnlaget for god beinhelse legges i barne- og ungdomstiden og er avhengig av riktig ernæring, fysisk aktivitet, arv og god helse. Barneleddgikt truer denne utviklingen på flere måter. I Norge har vi ca. 2000 barn med diagnosen, og av disse er 2 av 3 jenter.
Barneleddgikt kan føre til beinskjørhet i voksen alder
Leddsmertene kan gjøre at barna er i mindre fysisk aktivitet, mens kjeveleddbetennelse gir tyggesmerter som igjen påvirker kostholdet negativt. Hos barn med barneleddgikt ser man at lave nivåer av vitamin D gir økt sykdomsaktivitet og dårligere bentetthet. I tillegg kan den medisinske behandlingen av barneleddgikt svekke utviklingen av skjelettet. Dette kan gi beinskjørhet i voksen alder, noe som øker risiko for beinbrudd, kroniske smerter og dårligere funksjon. Utviklingen av et sterkt skjelett og god beinhelse i barne- og ungdomsår er derfor viktig for helsen gjennom hele livet.
Mål for prosjektet
Forskningsprosjektet har som mål å øke kunnskapen om beinhelse hos barn med barneleddgikt. Denne kunnskapen kan brukes til å utvikle forebyggende tiltak og råd om for eksempel kosthold, kosttilskudd og fysisk aktivitet. I tillegg vil økt kunnskap kunne forbedre metodene for diagnostisering og gjøre det mulig å fange opp de barna som trenger ekstra tett oppfølging. Disse tiltakene vil på sikt kunne redusere risiko for beinskjørhet i voksen alder.