Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Ressursvenner - guider til ny giv

Kvinner som har utsatt for vold i hjemmet har ofte mistet nettverk sitt.  Mange flytter derfor tilbake til overgriper etter opphold på krisesenter. Prosjektet sørger for at kvinnen får et tilbud av en frivillig som hjelper henne etter at den akutte fasen med hjelp fra krisesenter er over.

Tiltaket gir et tilbud til dem som ikke vil få tilbud fra kommunale tjenester om bistand, og som har behov for å utvide sitt sosiale nettverk. Det gir også frivillige sanitetskvinner muligheten til å bidra med varme og omsorg for kvinner i en utsatt livssituasjon. I tillegg fremmer det nettverk, vennskap, inkludering, integrering og mangfold i lokalsamfunnet.

 

Oppsummering

Ressursvenner har blitt gjennomført i Oslo med svært gode resultater, og derfor er Ressursvenner gjort landsomfattende av Sanitetskvinnene sentralt, og Oslo Sanitetsforening har valgt å gjøre dette til et permanent tiltak i foreningen. I tillegg driver Oslo Sanitetsforening et leseprosjekt rettet mot barna på Oslo Krisesenter- «Lesevenn», som en følge av det gode samarbeidet med Oslo Krisesenter.

Gjennomføring

Sanitetskvinnenes ressursvenner er frivillige som kobles sammen med voldsutsatte kvinner som har hatt bo- opphold, eller har benyttet seg av dagtilbudet på krisesenteret. Den frivillig kjenner lokalsamfunnet den voldsutsatte skal reetablere seg i. Slik får voldsutsatte kvinner en venn, veileder og et nettverk i sitt lokalmiljø. I møte med en ny hverdag, alene uten overgriperen og familie, har mange voldsutsatte kvinner behov for støtte og hjelp til å reetablere seg i samfunnet. En overvekt av beboerne/brukerne på Oslo krisesenter er ikke av etnisk norsk opprinnelse, og kan også ha behov for generell informasjon om det norske samfunn i tillegg til nettverk, varme og omsorg. Men aller viktigst: Et medmenneske, en å stole på og støtte seg til i en krevende livsfase. Møtet mellom den voldsutsatte og den frivillige sanitetskvinnen skal være uformelt og ikke koste noe. Sanitetskvinnen og den voldsutsatte møttes et par timer pr. uke eller eventuelt pr. måned i en periode på 9 – 12 måneder. Koblingen skal skje på Krisesenteret. De frivillige vil delta på et forberedelseskurs for å bli ressursvenner.

Resultater

Omlag 90 kvinner og en mann fikk en frivillig ressursvenner i prosjektperioden. En av hovedmålsettingene for prosjektet var at den voldsutsatte ikke skulle gå tilbake til overgriper etter kontakt eller opphold på Oslo Krisesenter. Vi kjenner kun til en person som gikk tilbake til overgriper i reetableringsfasen, mens det vanligvis er ville være opp mot 15 personer som går tilbake til overgriper etter et opphold på krisesenter. Det betyr at dette prosjektet har betydd en forskjell for mange kvinner og barn. Prosjektet har gitt voldsutsatte et hjelpetiltak som det offentlige ikke dekker, og prosjektet virkelig viser at det er et stort behov for. Oslo Sanitetsforening har derfor bestemt seg for å gjøre Ressursvenner til et permanent tiltak i foreningens arbeide. Sanitetskvinnene sentralt har bestemt seg for å gjøre tiltaket landsomfattende basert på de gode resultatene i prosjektet i Oslo.

 

Les mer om ressursvenn og bli frivillig i Sanitetskvinnene