Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Nasjonal stafett for helse

Meningsfulle aktiviteter, fellesskapsfølelse og mestring er viktige elementer i forebyggingsarbeid og i prosessen mot en bedre helse. I forbindelse med korona har betydningen av slike lavterskeltiltak i friluft blitt ytterligere forsterket. 

N.K.S har gjennom en årrekke arrangert gåturer som nå heter Kløvertur for egne medlemmer og andre i sine lokalmiljøer. Kløverturer har vært viktige for å forebygge ensomhet og isolasjon i befolkningen. Dette er en aktivitet som inkluderer alle, uansett alder og funskonsnivå. Dette gjelder både kvinner, menn, unge, voksne og eldre, både eldre som bor hjemme, på bo-/servicesenter eller sykehjem. 

Ved å arrangere en nasjonal stafett ønsker vi å stimulere til at enda flere blir med oss på tur, revitalisere gåturen gjennom tilknyttede aktiviteter, og styrke fellesskapsfølelsen ved å lenke turfortellingene fra sør til nord i landet sammen.

Målsetting

Målet er å bidra til at alle som vil og kan får gode opplevelser ute i naturen i et sosialt fellesskap. Planen er at 250 lokalforeninger deltar i nasjonal stafett for helse. Turen skal motivere til felleskap og økt hverdagsaktivitet og bruk av naturen i lokalmiljøet. 

Resultater

Delmålene var at 250 lokalforeninger skulle delta, 10 personer skulle delta på hver tur, totalt 2500 deltakere. 5 frivillige fra hver lokalforening skulle delta på tur, totalt 1250 frivillige. Turene skulle også motivere til felleskap og økt hverdagsaktivitet samt bruk av naturen i lokalmiljøet. Rundt 270 lokalforeninger deltok på stafetten, og minst 10 personer deltok på hver tur i gjennomsnitt. Antallet varierte, og det var færre som deltok i oppstarten med mørketid og noen måtte ta hensyn til lokale smittevernråd om å unngå store forsamlinger. Men av dokumentasjon via Facebook, kan vi se at de aller fleste har vært over 10 på Kløverstafettarrangement, og det betyr at godt over 2500 har deltatt på nasjonal stafett for helse. 5 frivillige fra hver lokalforening deltok, totalt 1250 frivillige. 108 treff på Retriever i perioden.

Aldersspennet hos deltakerne har vært stort, fra barnehage til beboere på sykehjem. Starten av stafetten ble noe preget av nasjonale retningslinjer som følge av coronapandemien. Noen få foreninger i Akershus måtte avlyse etter anbefaling fra smittevernoverlege. Noen større arrangement vart nedskalert eller utsatt. Utover våren og sommeren, da det både ble varmere, lysere og mindre restriksjoner, tok det seg opp med arrangementene.

Dette sitatet kan oppsummere det mange kjente på etter et år med pandemi og begrensede muligheter for å møtes: «Hyggelig å endelig møtes igjen, selv om det var vått. Men `skravla gikk så det ikke var ørens lyd på lang tid. Herlig!! God kake med kaffe var og på plass! Takk for ei trivelig stund!»