Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Motherhood - mor i nytt land

Foreldreskap er universelt, men oppdragelse er svært kulturavhengig. Et betydelig antall ungdom med minoritetsbakgrunn opplever selv, eller har kjennskap til, at noen blir utsatt for sosial kontroll.

Av 500 ungdommer mellom 16-25 år har 15% enten blitt truet eller fått straff for å ha brutt æreskodekser. Hele 40% mener at de kjenner en eller flere som har vært utsatt for sosial kontroll.

Flere handlingsplaner mot negativ sosial kontroll, æresvold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er blitt lansert, og det finnes mange gode tiltak. N.K.S. ønsker nå å bidra i dette arbeidet gjennom å utvikle et opplegg for eksisterende grupper av minoritetskvinner over hele landet. Gjennom Motherhood ønsker N.K.S. å styrke mødre med minoritetsbakgrunn i foreldrerollen, slik at de lettere kan stå imot press i sine miljøer og kan støtte sine barn i å ta egne, selvstendige valg.

Motherhood vil benytte seg av ICDP. Dette er et helsefremmende og forebyggende program som retter seg mot omsorgsgivere og som skal styrke deres omsorgskompetanse og samspill med egne barn. ICDP tilbys også på morsmål, og er oversatt til 17 språk. Kurslederne i Motherhood-grupper vil enten være ICDP-veiledere, eller få mulighet til å bli det. Slike veiledere finnes allerede over hele landet, og prosjektet har derfor stort spredningspotensiale.

Resultater

Prosjektet har nådd langt flere enn opprinnelig tenkt. 37 kvinner har fått kursbevis som Motherhood-deltakere, og ytterligere 12 har fått kursbevis som gruppeledere/ICDP-veiledere. Det er vanskelig å måle graden av trygghet, men i evalueringssamtaler sier flere at de snakker annerledes med barna sine nå, og det er åpenbart at de har fått mye ny informasjon og nytt refleksjonsgrunnlag – både fra innholdet i kursrekken, men også mye fra å dele erfaringer med andre. De vet at de ikke er alene om å syns oppdragelsen er vanskelig. Noe av det Motherhood har lykkes med har vært å benytte ressursene til kvinnene som deltar.

På hver samling har noen har stilt spørsmål eller fortalt om en utfordring de har med barnet sitt, og så har de andre delt av sine erfaringer. På samlingene er det også flere øvelser og rollespill der kvinnene må komme fram til gode løsninger hver for seg og sammen. Gruppelederne skal ikke være undervisere, og «lære opp» deltakerne, men nettopp legge til rette for at de får brukt seg selv og bygd opp egen selvtillit og god selvfølelse i rollen som mor.

Tilbakemeldinger

Basert på tilbakemeldinger og erfaringer fra pilotprosjektet i 2018-2019 med kursing av ICDP-veiledere, valgte vi og videreutviklet vi prosjektet. Vi gikk bort fra ICDP som et krav for å kunne tilpasse det frivilligheten i større grad. Vi laget eget kursinnhold som går over to dager, med mange av de samme elementene som er fra ICDP, men valgte å ha mer fokus på refleksjoner og fokusere ytterligere på kvinnenes ressurser. 
Prosjektet ble forlenget frem til 31.12.2023 med støtte fra Stiftelsen Dam. I løpet av denne perioden har 100 kvinner tatt kurset som gruppeledere fordelt på 16 lokalforeninger.