Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Min musikalske livshistorie

Musikkterapi kan fremme eldres trivsel og livskvalitet gjennom å stimulere mestring og sosial deltakelse.

 

Demens representerer et økende folkehelseproblem. Musikkterapi brukes i dag i hele verden for eldre med demens, for blant annet å øke livskvalitet og redusere psykiske symptomer. Verdien av behandling på institusjon er likevel begrenset uten adekvat overføring til hjemmet etter innleggelse, og i dag finnes det få muligheter for oppfølging for hjemmeboende eldre.

Målsetninger i prosjektet

Prosjektet har hatt to målsetninger:

1) Utvikle terapeutisk opplevelsesteknologi for personer med kognitiv svikt/demens og et nytt format for musikkterapeutisk behandling og oppfølging («Min musikalske livshistorie»)

2) Utvikle tjenestetilbud for hjemmeboende eldre med kognitiv svikt/demens gjennom deltakelse i POLYFON nettverk.

Musikalsk minnebok

I samarbeid med Bergen Teknologioverføring og Sundio AS, har prosjektgruppen ved N.K.S Olaviken utviklet prototypen "Alight", som er en digital musikalsk minnebok. Applikasjonen er  webbasert, og gir terapeuten mulighet til å sende digitale musikkterapiøkter som inkluderer videoer, bilder og musikk.

Tilbakemeldingene fra pasienter, pårørende og miljøpersonale har vært positive. For én pasient var applikasjonen et nyttig hjelpemiddel i overgangen fra sykehusposten til hjemmet,og støttet hennes til å opprettholde de gode rutinene som hun hadde kommet i gang med. For en annen pasient med fast plass på spesialsykehjem skapte applikasjonen en ramme for felles glede og sosialt samvær som ikke handlet om pleieoppgaver. To hjemmeboende pasienter rapporterte at de likte applikasjonen og ønsket å bruke den, men mestret det ikke på egen hånd, og fikk ikke den støtten fra andre som de hadde behov for. For pasienter som skulle bruke applikasjonen selvstendig var betydningen av relasjonen til, og kontakten med, terapeuten helt åpenbar.

Innholdet for sesjonene ble laget sammen med terapeuten, som hadde interesse og tid til å utforske hvem pasienten er og hva som betyr og har betydd noe i det levde livet for pasienten, utenom sykdom, symptomer og funksjonssvikt. 

Videreføring

En ny versjon er under testing i to studier. Applikasjonen er inkludert i live@home.path-studien - en innovativ og tverrfaglig studie med fokus på å bedre omsorgen for hjemmeboende med demens.
Alight blir også testet som terapeutisk hjelpemiddel for hjemmeboende med Huntington sykdom i DysfaSing-studien, for å øke livskvalitet, psykisk helse og forebygging av svelgvansker.