Kvinner med spiseforstyrrelser har gjerne langvarige, men ulike sykdomsforløp. Prosjektet er en videreføring av et oppfølgingsstudie som ble igangsatt ved Modum Bad i 1998. Pasienter som var inneliggende for behandling av langvarige spiseforstyrrelser ble invitert til å delta, og det har blitt gjennomført diagnostiske intervjuer 1, 2, 5 og 17 år etter utskriving. Det finnes ikke lignende studier som har fulgt kvinner over så langt tid og studert både spiseforstyrrelse og personlighetsforstyrrelse.
I tillegg til personlighetsproblematikk, vil prosjektet undersøke hvordan depresjon, angst og rusmisbruk virker inn på spiseforstyrrelsen.
Tilpassede behandlingsprogrammer
For å kunne tilby denne pasientgruppen gode og tilpassede behandlingstilbud, er det nødvendig å få mer kunnskap om hvordan sykdommen utvikler seg over lengre tid. Målet er å bidra til økt forståelse av langtidsforløp for pasienter med spiseforstyrrelser, tillegg til å utforske hvilke faktorer som kan bidra til å forklare hvorfor noen blir friske, mens andre forblir vedvarende alvorlig syke.
Foreløpige resultater
Foreløpige resultater ble publisert i 2019 i artikkelen "Change processes related to long-term outcomes in eating disorders with childhood trauma: An explorative qualitative study." i Journal of Counseling Psychology. Funnene viser at faktorer som traumeprosessering, god og balansert relasjon til behandler, samt å styrke pasientens opplevelse av å være en kompetent aktør i eget liv, har betydning for varige behandlingsresultater hos pasientene.
Artikkel om prosjektet på Modum bads nettsider kan du lese her.