Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Kvinnehelsehus. Behovsanalyse likeverdige tjenester

Bergen Sanitetsforening vil kartlegge hvilke tjenester et frivillig Kvinnehelsehus bør ha, for at minoritetskvinner og andre sårbare kvinner skal få et bedre tilbud knyttet til sin seksuelle og reproduktive helse. 

Mennesker med minoritetsbakgrunn oppsøker i mindre grad helsetjenestene, og har mindre kunnskap om sine rettigheter knyttet til seksuell og reproduktiv helse. Dette gjelder også kvinner med majoritetsbakgrunn som er i en sårbar eller sosioøkonomisk krevende situasjon.

Likeverdig og tilpasset helsehjelp

Tilgang til likeverdige tjenester for de mest sårbare gruppene er et omfattende felt, og det er nødvendig å kartlegge deres behov for å skape mer tilpassede tjenester. Det finnes i dag mange gode enkelttilbud fra både offentlige og ideelle instanser, men som målgruppen ikke benytter seg av i tilstrekkelig grad. Gjennom et forprosjekt ønsker N.K.S. ved Bergen Sanitetsforening å finne ut av hvordan man kan stimulere til økt bruk av disse tilbudene, og om det finnes behov som ikke dekkes av eksisterende tilbud. 

Kvinnehelsehus

Forprosjektet skal også undersøke muligheter og behov for å samle aktuelle tilbud i et Kvinnehelsehus, og opprette eller videreutvikle aktiviteter som svarer til brukernes behov. Målet er å tilby helsetjenester som vil gi kvinnene bedre seksuell og reproduktiv helse. 

Verktøykasse for behovsanalyse og oppretting av kvinnehelsehus

Resultater og videre arbeid

Behovsanalysen viser at en god reproduktiv og seksuell helse henger sammen med andre faktorer som tilgang til jobb, utdanning og sosialt nettverk. Det er behov for å styrke det tverrfaglige arbeidet ytterligere, der den offentlige sektoren, herunder NAV, barnevernet og utdanningsinstitusjoner, og frivillige organisasjoner jobber på tvers for å imøtekomme de ulike behovene til kvinnene. Resultatene viser behovet for å opprette et lavterskel frivilligdrevet kvinnehelsehus i Bergen, der de spesifikke tilbudene er basert på behovene fra kvinnene. Kvinnehelsehuset vil være en kjerne for kvinnehelse i Bergen og omegn, og sørger for å skape et helhetlig fokus på kvinners helse og livsvilkår, - fra politisk påvirkningsarbeid, til tiltak rettet mot enkeltpersoner, igjennom samarbeid og nye tiltak. Kvinnehelsehuset tar sikte på å starte en samarbeidsplattform for kvinnehelse og kvinners rettigheter, og skal jobbe på tvers av etater og organisasjoner for å bidra til en helhetlig tilnærming for å bedre kvinners helse og livsvilkår. Ved å starte opp et kvinnehelsehus er de frambrakte resultatene fra behovsanalysen utgangspunkt for iverksettelsen av nye tiltak for Bergen sanitetsforening i 2021. Pilotprosjektet vil også bli videreført til andre steder i Norge der N.K.S. ønsker å opprette et lignende prosjekt. Et verktøy er fra dette pilotprosjektet kan brukes av andre N.K.S. medlemmer for å videreføre prosjektet til andre byer og steder i Norge.