Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Kroniske vulvasmerter - en randomisert kontrollert studie av et tverrfaglig behandlingstilbud

Vulvasmerter kan påvirke livskvalitet og seksualitet i betydelig grad. Det er anslått av 15% av alle norske kvinner opplever dette i løpet av livet.

Vulvasmerter, eller vulvodyni, henviser til smerter i de ytre kjønnsorganene hos kvinner. Smertene kan oppstå i forbindelse med berøring, samleie, bruk av tampong eller stramt tøy, og beskrives ofte som brennende eller sviende. Noen opplever også kløe, og feilbehandles ofte med soppdrepende midler. Hos kvinner som er rammet av vulvasmerter er det påvist økt antall nervetråder i de smertefulle områdene. Tilstanden opptrer oftest hos yngre kvinner, men antallet øker etter overgangsalderen.

Tverrfaglig behandling av flere faktorer

Årsaken til at tilstanden oppstår er bare delvis kartlagt, men man går ut i fra at det er flere faktorer som spiller inn og etterhvert forsterker hverandre. Stress og vonde opplevelser kan gi muskelspenninger og økt følsomhet for smerte. Smertefulle samleier kan både opptre som årsak og forverrende faktor. Man vet også at overbehandling mot soppinfeksjon og antibiotikabehandling mot urinveisinfeksjoner i skjeden øker risikoen til å utvikle vulvasmerter. Fordi årsaken er sammensatt, antar man at effektiv behandling krever en kombinasjon av flere behandlingsmåter.

Vulvateam

Det er etablert et vulvateam ved St. Olavs hospital hvor pasienter blir vurdert og behandlet av gynekolog, dermatolog, bekkenbunnsfysioterapeut og sexolog. Prosjektet vil studere hvordan pasienter med kroniske vulvasmerter responderer på tverrfaglig behandling i vulvateamet eller behandling i generell gynekologisk poliklinikk. Studien er planlagt å inkludere 80 pasienter som skal følges opp i 6 måneder. Forskerne vil kartlegge smerteintensitet, seksualfunksjon, livskvalitet og psykiske symptomer ved bruk av spørreskjema og fysiske tester. De vil også studere bekkenbunnen ved hjelp av med bruk av ultralyd.

Prosjektet vil gi verdifull kunnskap om årsakene til at vulvasmerter oppstår, og hva som vil være effektiv behandling mot tilstanden. Resultatene kan komme svært mange kvinner til gode.

Her kan du lese mer om smerter i underlivet

Sanitetskvinnenes forskningsrådgiver, Elisabeth Swär, har skrevet en kronikk om det mangelfulle helsetilbudet til vulvapasienter i Bergens Tidende.