Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Jonny Jern og vennene hans

God helsefremmende allmenndannelse hos barn kan være med på å forebygge sosial ulikhet i helse. Gjennom teater og sang har prosjektet ønsket å normalisere barns forhold til kropp og kosthold.

Studier viser at mangel at det er mangel på jod og jern er utbredt befolkningen. Samtidig som forekomsten av overvekt øker blant barn og unge, blir mange overopptatte av helse og kosthold og kjenner på et sterkt kroppspress.

Barns forhold til kropp og ernæring

Prosjektet springer ut av et ønske om å normalisere barns forhold til kropp og ernæring. Prosjektgruppen har utviklet pedagogisk opplæringsmateriell og en forestilling tilpasset barn fra 1.-4.-klasse om "Jonny Jern og vennene hans". De har arbeidet ut fra følgende tre målsetninger: 

1.) Å forebygge sosial ulikhet i helse ved å nå alle barn med riktig og viktig informasjon, og bygge opp en stødig helsefremmende allmenndannelse hos den enkelte.

2.) Å forebygge kroppspress og hjelpe våre barn på veien til å få en sunn holdning til egen kropp og sin fysiske og psykiske helse. 

3.) Å gi riktig og viktig informasjon om kosthold og ernæring. Være en motvekt til all den informasjon våre barn og unge får på mange ulike arenaer. 

Pilotprosjektet ble gjennomført på to av Askim kommunes største barneskoler, Korsgård og Rom. Det ble holdt to forestillinger i gymsalene på hver skole. Det ble vist en bakgrunnsfilm på et stort lerret, samtidig som skuespillerne var i samhandling med elevene, sang og delte ut frukt. I tillegg ble det holdt møter med lærere hvor de fikk innspill til hvordan de kunne bruke det skriftlige materiellet i for- og etterarbeidet til forestillingen. 

Evalueringen av pilotprosjektet fikk gode tilbakemeldinger. 

Videreføring

Etter at pilotprosjektet ble avsluttet, har opplegget blitt videreutviklet og retter seg nå også mot personer med utviklingshemming. Forestillingen har blitt vist på Frambu kompetansesenter for sjeldne sykdommer og i Askim kulturhus.

Smaalenenes Avis dekket forestillingen i Askim kulturhus.

Intervju med prosjektleder Beate Riiser Wengen i Smaalenenes Avis. 

Det vises til en mediekilden som mangler, denne må settes inn på nytt.