Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Helsedager for minoritetskvinner

3 av 10 kvinner tar ikke celleprøve av livmorhalsen tross omfattende informasjons- og påminnelseskampanjer. Av disse er halvparten innvandrerkvinner. 

 For nyankomne innvandrerkvinner med begrenset norskkunnskap og lite innsikt i norske helsetjenester, kan det være vanskelig å få tilgang på nødvendig helseinformasjon. Særlig får endel innvandrerkvinner mangelfull informasjon og oppfølging innenfor seksuell og reproduktiv helse. Noen grupper innvandrerkvinner er underrepresentert når det gjelder å ta mammografiscreening, celleprøver av livmorhalsen og HPV-vaksine.

Lavt oppmøte

Språklige, kulturelle og økonomiske barrierer antas å være blant årsakene til dette, og det er behov for et informasjonsløft overfor minoritetsbefolkningen. N.K.S. har siden 2016 samarbeidet med relevante aktører for å bidra til spredning av informasjon om tematikken.  I tillegg til språkvansker er utfordringen for enkelte at de ikke vet hva livmorhalskreft er, og dermed ikke forstår sammenhengen mellom celleprøver og forebygging av sykdommen. Noen har heller aldri vært på gynekologisk undersøkelse tidligere og opplever det ubehagelig. De samme tendensene til lavt oppmøte ser en også i mammografiprogrammet tross påminnelse og innkalling per brev, og ikke-vestlige innvandrere dør oftere pga. brystkreft enn etnisk norske kvinner. 

 Helsedager. Informasjon og celleprøve

I 2020 vil N.K.S. starte opp helsedager i fem lokalforeninger som så skal gjenta aktiviteten årlig. Fem nye lokalforeninger starter opp i 2021. Helsedagene skal deles i to, med én informasjonsdag og én dag for celleprøvetaking. Informasjon vil bli gitt av faglige, profesjonelle aktører. Tema vil bli livmorhalskreft og brystkreft, men andre kvinnehelserelaterte tema skal også berøres. Tolker vil være tilstede, og det vil være tilbud om barnepass og følgetjeneste slik at flest mulig kan benytte seg av tilbudet.