Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

God Nok Lunsj - pilotprosjekt

På Jæren har antallet henvisninger til psykiatrien økt kraftig de siste årene. Gjennom lunsjforedrag i videregående skole har arbeidsgruppen gitt opplæring i blant annet angstmestring.

Tallet for henvisninger til psykiatrisk poliklinikk ved Jæren distriktspsykiatriske senter viser en økning på 20% pr år, de seneste årene. Det er særlig unge kvinner som sliter med angst, depresjon eller selvskadingsproblematikk som henvises. Det er ikke funnet tilsvarende økning i henvisninger til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, men aktuelle instanser i kommunen bekrefter likevel denne utviklingen. Ungforsk-kartleggingen tyder på at den mest effektive måten å fremme psykisk helse er å gjøre skolemiljøet mer robust. 

Foredrag og gratis lunsj til elever i videregående

Arbeidsgruppen satset på et tverrfaglig og tverretatlig samarbeid, med et felles mål om at ungdom skulle få opplæring i å mestre angst og justere kravene til seg selv i skolearenaen.

Det ble etablert et samarbeid med Bryne videregående skole, som gjorde undervisningen obligatorisk for elevene på vilkår av at de skulle få servert gratis mat under foredraget, som skulle foregå i matfriminuttet. N.K.S' lokalforeninger i Time kommune sørget for at det ble servert gratis lunsj.

Angstmestring og selvfølelse

Arbeidsgruppen i prosjektet landet på fire temaer for lunsjforedragene:

1.) Selvregulering og håndtering av vanskelige følelser. 

2.) Identitet og mangfold.

3.) Selvfølelse og selvhevdelse

4.) Normale psykiske plager versus lidelser

Det ble gjennomført 32 foredrag i tilsammen åtte klasser på 2. trinn på studiespesialiserende program. Evalueringen av lunsjforedragene var svært gode. 

Videreføring av God Nok Lunsj

Bryne Videregående skole har tatt over ansvaret for God Nok Lunsj og har lagt det inn i vanlig drift. Barne- og Ungdomspsykiatrisk poliklinikk på Bryne, PP-tjeneste og Jæren Distriktspsykiatriske sykehus har sagt seg villige til å fortsette å bidra med lunsjforedragene.