Systemisk sklerose er den bindevevssykdommen med høyest dødelighet. Sykdommen rammer hovedsaklig huden, men påvirker gjerne indre organer i tillegg. Symptomene varierer med sykdommens utbredelse og alvorlighetsgrad, men mange opplever generell svakhet, forandringer og kløe i huden. Svelgevansker, kortpustethet, leddsmerter, hoste, brystsmerter og høyt blodtrykk kan også forekomme. Endringer i hjertefunksjon opptrer ofte hos pasienter med systemisk sklerose, men man vet lite om hvordan hjertefunksjonen utvikler seg under sykdomsforløpet.
Kartlegging av hjertefunksjon
Målet for studien har vært å kartlegge systolisk og diastolisk funksjon hos pasienter med systemisk sklerose, og kunne si noe om hvordan dysfunksjonalitet i hjertefunksjon påvirker dødeligheten. I prosjektet ble resultater fra EKG-undersøkelser (ekkokardiogram) fra tidlig til sen sykdomsfase analysert for å studere utviklingen i hjertefunksjon. Disse ble også målt opp mot biomarkører i blodprøver, for å finne ut om de kunne benyttes til å forutsi dødelighet.
Predikatorer for dødelighet
Resultatene fra studien viser at redusert diastolisk funksjon i venstre hjertekammer, samt redusert systolisk funksjon i høyre hjertekammer er sterke predikatorer for dødelighet. Man fant også at endrede nivåer av markørene osteopontin, angiopoietin-2 og TRAIL kunne forutsi dødelighet