Etniske minoriteter fra Asia og Afrika i Norge har høy forekomst av type 2 diabetes og hjerte- og karsykdommer. Det finnes begrenset kunnskap om etnisitet og kjønn påvirker kvaliteten av diabetesbehandlingen i Norge.
Mål
Prosjektets mål var å undersøke om pasientens etnisitet og kjønn påvirker diabetesbehandlingen de får. I tillegg skulle fastlegens egenskaper undersøkes og hvordan de påvirket deres behandling og oppfølging av pasienter med diabetes.
Gjennomføring
Det var pasienter fra 5 fylker som deltok i undersøkelsen. Det ble gjennomført en tverrsnittsundersøkelse fra fastlegers elektroniske pasientjournaler.
Resultater
Resultatene viste at gjennomsnittsalderen i de fem største innvandrergruppene når diagnosene ble stilt, var 10- 14 år lavere sammenlignet med etnisk norske personer. De etniske forskjellene i alder ved diagnose var størst blant kvinner. Fleste innvandrergrupper med type 2-diabetes hadde høyere langtidsblodsukker enn etniske norske. Fastleger som var spesialister i allmennmedisin nådde behandlingsmål for langtidsblodsukker bedre enn andre fastleger.
Videre planer
Resultatene fra prosjektet formidles til helsepersonell som fastleger, spesialister, sykepleiere og helsesekretærer gjennom publikasjoner i relevante tidsskrift, diabetes kurs, fagseminarer og faglige møter. Et nytt forskningsprosjekt «Diabetes hos Sør Asiater» er under planlegging og skal etter planen gjennomføres i siste halvdel i 2020.
Samarbeid med søkerorganisasjonen
Tran har samarbeidet med Norske Kvinners Sanitetsforening ved å holde foredrag om forebygging og behandling av diabetes for innvandrere.