Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Barn i krise - hvem tar saken?

Barn og unge som utsettes for vold eller annen omsorgssvikt kan reagere og oppleve møtet med barneverntjenesten og politiet i akutte og kritiske situasjoner forskjellig. Prosjektet handler om å finne ut hvordan barn og unge blir ivaretatt av barneverntjenesten og politiet i slike situasjoner.

Prosjektet har to hovedfokus der en ser på fordeling av ansvar, roller og oppgaver mellom politi og barnevern i akuttfasen, og på ivaretakelse av barna og deres foresattes behov og rettsikkerhet.  

Bakgrunn og gjennomføring

Prosjektet vil skaffe utfyllende kunnskap om hvordan barn og unge som opplever vold og omsorgssvikt i hjemmet ivaretas fra meldingstidspunktet og i de påfølgende dager. Det vil beskrive hvordan samarbeidet profesjonene imellom skjedde ved å følge enkeltsaker steg for steg i etterkant av en hendelsen. Fokus vil være på hvorledes partene i praksis fordeler oppgaver, ansvar og roller, og i hvilken grad de innebygde profesjonsforskjeller mellom politiet og barnevernet blir ivaretatt i de ulike situasjoner.

Det vil innhentes informasjon både gjennom politiets logger og barnevernvaktenes loggføringer, barneverntjenestenes oversikter og andre aktuelle skriftlige bakgrunns- dokumenter og rapporter. I tillegg vil det foretas intervjuer av alle ansatte i tjeneste-apparatet som har hatt befatning med saken og medlemmer av de kriserammede familiene. Hver sak vil kunne innbefatte mellom 4 til 6 intervjuer.

Mål

Målet er å øke kunnskapen om møtet mellom familiene og tjenesteapparatets aktører i denne fasen, og dermed bidra til at barn og deres familier blir tatt hånd om på en måte der både de rettssikkerhetsmessige og faglige aspektene blir ivaretatt. Dette gjør at en tydeliggjør utsatte og sårbare gruppers interesser og særskilte behov noe som er et felles ansvar for instansene.

Resultat

Resultater fra tidligere undersøkelser tyder på at beslutninger om øyeblikkelige tiltak i stor grad er basert på de enkelte tjenestepersoners vurderinger av situasjonen, og at det er uklare rutiner for deling av ansvar og arbeid mellom politi og barnevern/barnevernvakt. Prosjektet ble tatt godt imot av myndigheter og fagpersoner på feltet. Data fra prosjektet ble umiddelbart benyttet av Barne- og familiedirektoratets utarbeiding av nye rutiner mellom de to etatene i akutte barnevernssaker. Ansatte i politiets ulike avdelinger og ansatte i det kommunale barnevernet og ved barnevernvaktene har i stor grad etterspurt rapporten. I tillegg blir forfatterne av rapporten stadig bedt om å innlede eller forelese ved kurs og konferanser om samarbeidet mellom politi og barnevern.

Avsluttende rapport: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/67352356