Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Vill idè gjør suksess på do

Doavisa, avisen som svarer på alle de flaue, viktige og nære tingene ungdom lurer på skal på turné.  I egen campingvogn, takket være støtte fra Stiftelsen DAM.

Do dekorert av doavisa

Igjen har stiftelsen finansiert avisen, som altså de unge kan lese på do. Denne gangen med hele 300 000 kroner.  Det blir Norges første doavis-turnè. Første del av turneen starter i april neste år. Da skal går turen til Trøndelag, Møre og Romsdal. På høsten står Innlandet og Nordland for tur.

– Vi håper at både skoler, ungdommer og sanitetsforeninger hiver seg med når vi besøker de ulike stedene, opplyser Cathrine van der Lind.

Etter idé fra lokalforening

–  Som lærer på Verdalsøra ungdomsskole visste jeg at ungdom trengte kunnskap om temaer som det er vanskelig å snakke om. Men hvordan skulle vi nå frem til dem. Følelser, forelskelse, kropp, legning, sex og grensesetting kan være vanskelige temaer å snakke om for ungdom, sier Cathrine van der Lind. I tillegg til å være lærer, var hun også den gangen leder av Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening.

Hun hadde et sterkt ønske om å hjelpe ungdommene med svar på noen av spørsmålene. Det var da ideen om en avis til å henge opp på do kom. På do kan du ikke bare sitte i egne tanker, men du kan sitte i fred og tørre å lese temaer som du ikke tør å snakke høyt om.

–  Hele ideen var jo spinnvill, sier hun selv.

Doavisa på Norges turne

En dag kom det en henvendelse fra likestillingssenteret KUN. De ønsket også å gjøre noe for å gi ungdommen svar og kunnskap som er viktig for dem.

– KUN var også ute etter en idè eller metode som gjorde at de kunne komme inn på skolene, og nå ungdommen. Det var da jeg nevnte dette med å lage en Do-avis. KUN likte ideen. Sammen søkte vi midler fra Stiftelsen Dam, og i 2019 gikk den fra «lokalavis» til å gå nasjonalt. Fire ungdomsskoler i Trøndelag var med i pilotprosjektet, blant annet skolen jeg selv jobbet på. Innholdet er laget på bakgrunn av tilbakemeldinger vi har fått fra ungdomsskoleelevene selv, fremholder Cathrine van der Lind.

– Et viktig mål med Doavisa er å gi ungdommene svar på spørsmål de har innen konkrete temaer, men som de uttrykker at de får for lite informasjon om på skolen og ellers. Vi bruker illustrasjoner og skriver på en slik måte som treffer ungdommene, og avisene har blitt veldig populære. Vi er også glade for at lærerne ved skolene bruker avisene som faglig påfyll i undervisningen, forteller Linn Bylund hos likestillingssenteret KUN.

Over 60 skoler

Høsten 2020 kom det en ny lærerplan med nye overordnede fag som blant annet folkehelse og livsmestring, og dette er fag som også skal bidra til å styrke ungdommenes psykiske helse.

Mer enn 60 ungdomsskoler kan nå tilby elever viktig informasjon på do, takket være Doavisa og lokale sanitetsforeninger.

Doavisa videreføres for å spre kunnskap og skape refleksjon om temaer knyttet til grensesetting, seksualitet, mobbing, psykisk helse og følelser. Doavisene vil bli presentert og hengt opp på ungdomsskoler i hele landet gjennom sanitetskvinnenes lokallag.

En Doavispakke inneholder åtte utgaver, men 20 eksemplarer av hver avis.
20 magnetrammer til å henge opp på doene. En veileder som gir tips til hvordan dere som forening går frem, og hvordan skolen kan bruke Doavisen i sitt virke, samt et informasjonsbrev til foresatte.

Har du spørsmål til do-avisa send en e-post til prosjektleder Linn Bylund hos likestillingssenteret KUN linn.bylund@kun.no

Avisen kan bestilles her!