Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Tester ny medisin mot PCOS

Det finnes ingen fullverdig behandling mot Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS), men nå skal et nytt forskningsprosjekt teste en ny og potensielt banebrytende medisin. Ann-Helen Brendehaug fra PCOS Norge er optimistisk.

Ann Helen - leder i PCOS forening

En ny medisin skal testes ut på jenter i alderen 12 – 23 år, som har symptomer på PCOS, som uregelmessig menstruasjon og uønsket hårvekst. Forsker Eszter Vanky og hennes team ved NTNU Norge skal drive den norske delen av studien, som vil ha deltakere i flere land. Norge er et av landene som går i bresjen for det nye internasjonale forskningsprosjektet som er støttet av EU.

Håper på bedre hormonbalanse

Studien skal undersøke om et nytt medikament i kombinasjon med kost- og livsstilsveiledning gir bedre hormonbalanse. Studien går over ett og et halvt år, og tre fjerdedeler av deltakerne skal få medisinen, mens en fjerdedel skal få placebo. Det avgjøres med loddtrekning, og verken deltakerne eller legene som driver studien får vite hvem som fikk hva, før studien er avsluttet og alle data er samlet inn. Alle deltakerne skal få kostholdsveiledning. Den nye medisinen kombinerer tre velprøvde medisiner; metformin, spironolacton og pioglitazone.

Deltakere til studien

Det har vært vanskelig å rekruttere deltakere til studien, forteller prosjektleder Eszter Vanky. 

Det har vært vanskelig å nå denne unge målgruppen, der mange ikke vet at det de har er symptomer på PCOS, men nå begynner det heldigvis å bli mange nok, forteller Vanky.

Dersom du oppfyller beskrivelsen og ikke går på hormonprevensjon, er det fortsatt mulig å melde seg til studien, om du er rask. Du trenger ikke å ha diagnosen PCOS. Det innebærer åtte oppmøter på St. Olavs hospital i Trondheim i prosjektperioden på ett og halvt år.

Fokuset på de unge

Ann-Helen Brendehaug fra PCOS Norge er veldig glad for at denne studien nå starter og at fokuset er på de unge.

Det er veldig bra at de undersøker om målrettet behandling av unge kan hindre at det utvikler seg en mer alvorlig hormonell forstyrrelse, sier Brendehaug.

Hun er glad for at betydningen av kosthold også undersøkes, selv har hun lykkes med å lindre symptomene på PCOS ved hjelp av kosthold, men kunnskapen om dette er ikke lett tilgjengelig fra helsevesenet.

De unge er spesielt sårbare når det gjelder å skille seg ut på utseendet, og som ung har man kanskje ikke råd til å betale for hårfjerning med elektrolyse. Det er viktig at de får hjelp og kanskje får et annet sykdomsforløp, sier Brendehaug.

Hittil har kvinner med sykdommen PCOS hatt få valg. P-piller eller diabetesmedisinen metformin kan fjerne symptomer til en viss grad, og kostholdsendring kan ha effekt. Det har imidlertid ikke vært utviklet en egen behandling spesielt mot denne sykdommen. Derfor er denne studien så viktig. 

Les mer og meld deg til studien: PCOS Norge | Den norske PCOS-foreningen