Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Populær klubb for 62+

– Når du ser på aktivitetsnivået her, er vi mer å betrakte som en ungdomsklubb for eldre, sier daglig leder Roy Ove Lyngstad.

Kuben 62+ ungdomsklubb for eldre på Kjelsås

Med 1500 brukere driver Kjelsås sanitetsforening en av Oslos mest populære steder for folk som har levd en stund. I fem år har han, ifølge ham selv, hatt verdens beste jobb her på Kuben 62+.

 – Du blir glad av å være her. Det er utrolig å se hva aktivitet gjør for den psykiske og fysiske helsa. Vi vet at folk trives her, for når vi starter opp nye grupper vil ingen slutte, sier han.

Tiltaket som drives i regi av Kjelsås sanitetsforening har ikke gått upåaktet hen.

– I fjor mottok vi kommunens Ildsjelpris. Vi er heldige som har et veldig godt samarbeid med bydelen, som ser verdien i det vi gjør, fremholder Lyngstad.

Yrende liv

Fredrikke ankommer Kuben 62+ en ganske hustrig januardag, men vi har ikke kommet langt innenfor dørene i Kjelsåsveien 114 før gode energier og summing av prat møter oss.

Innenfor er det et yrende liv. Aktivitetene starter allerede i resepsjonen. En dame kvitterer ut en bok av Per Hansson, da hun er medlem av Kubens lesesirkel. Vi går videre innover det som faktisk er 700 kvadratmeter med livsglede.

– Min bakgrunn er sykepleier, og jeg har jobbet i akuttmottak og i Helsedirektoratet, men her får jeg jobbet med den forebyggende delen innen folkehelse.

– Frivillighet, sosialt samvær og aktiviteter som spenner seg fra styrketrening og dans til data- og språkkurs, fremholder Lyngstad.

Populær klubb for 62+

Inger Milch og May Riddervold koser seg i kafeen. De foretrekker å komme for å spise et godt hjemmelaget måltid, og for å snakke med kjente.

For oss er det sosiale mest viktig, sier de to.

For hode og kropp

Her er det aktiviteter for hele kroppen. Det er ikke noe uvanlig syn at 85-åringer løfter jern.

– Vi har både skimaskin og romaskin, sier Lyngstad. Han er imponert over innsatsen til de som bruker Kuben, og ikke minst sett i forhold til alderen.

– Det er også noe med holdningen deres, de er ikke fremmede for å prøve noe nytt. Nå har vi kjøpt inn dataspill med 3D-briller hvor du kan spille golf, sier Lyngstad.

Før lunsj har noen allerede rukket å avslutte dagens datakurs.

– Da vi startet opp med datakurs erfarte vi at kunnskapsnivået og erfaringene med bruk av PC var så forskjellig at vi nå har en-til-en veiledning. Mange her er på Facebook og redigerer bilder på data, sier Lyngstad.

Åpen dag

Det er litt sånn med oss alle, uansett alder, kan dørstokkmila være en utfordring. Og hvert fall hvis vi må gå et sted der vi kanskje ikke kjenner noen.

– Derfor har vi arrangert åpen dag, slik at folk kan bli kjent med oss. Jeg ser også at mange er flinke til å inkludere de som er nye brukere.

– For å få med oss mennene har vi noe som heter mannfolksfrokost, forteller Lyngstad. Når det er VM eller annen sport på tv finner mennene ofte veien til tv-stua.

Roser de frivillige

Han understreker at man ikke hadde kunnet drive et aktivitetssenter med 1500 brukere uten de frivillige. Kuben 62+ har kun to og et halvt årsverk som er fordelt på tre stillinger.

– Men så har vi om lag 50 frivillige, blant annet fra Kjelsås sanitetsforening som gjør en kjempejobb. De står på og sørger for at vi har kursledere, underholdere og ikke minst kjøkkenpersonell. Vi har også trimgrupper tre til fire ganger i uken som er ledet av bydelens fysioterapeuter som virkelig byr på seg selv, sier Lyngstad.

Populær klubb for 62+

Her finner du det som må være Oslos blideste kjøkkengjeng: Anne Grete Bjørbæk, Bodil Eldor (leder av Kjelsås sanitetsforening) og Ella Labråten (87).

– I dag er vi bare kjøkkenvakter, men når det er pubkveld går vi doble skift, ler de.

Spa og frisør

For den som også vil ha litt velvære, og ikke bare trening eller å lære noe hele tiden, er det fullt mulig å få stelt beina eller håret eller å gå på SPA. Det tilbys også refleksologi/massasje. Eller en kan gå på erindringsgruppe der stikkord er fellesskap og hygge. Senteret kan også by på bridge, lesesirkel, engelsk- og franskgruppe, kortspill, litteratur eller språk.

Noen foretrekker å bruke tiden i brakka der det er treskjæring. Også ved Kuben er det kjekt å ha fine ting som kan selges på julemessa, så ulike håndarbeidsgrupper møtes jevnlig.

Med dette vellet av aktiviteter og tilbud, er det noe får de fleste. For den farligste tingen i hjemmet er sofaen.