Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Kvinnehelsehus i Kristiansand åpnet

Onsdag kveld åpnet vårt tredje kvinnehelsehus, og det var endelig sørlandskvinnenes tur til å få et eget lavterskeltilbud med aktiviteter som skal styrke helse, livskvalitet og nettverk. Over 200 gjester kom til åpningen, det var lang kø utenfor lokalet og stor medieinteresse.

Ordfører klipper snor på åpningen av Kvinnehelsehuset i Kristiansand

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, klippet snora sammen med fylkesordfører i Agder, Arne Thomassen. Skisland sier at kommunen heier på tilbudet, og har prøvd å legge til rette så godt som mulig. 

– Kvinnehelse har nok vært nedprioritert så langt tilbake vi kan se. Jeg tror det er utrolig viktig at vi nå får et sted og et fokus på kvinnehelse, for det trenger vi, sa Skisland til NRK. Han sa også at Sanitetskvinnene er en viktig primus motor, og har mange ganger før gått foran med å komme i gang med ting som er viktige for byen. 

– Kvinnehelse er utgangspunktet for alt liv. Kvinnehelse er sammensatt. Likevel blir kvinnehelse systematisk nedprioritert. Kvinner får dårligere helsehjelp enn menn. Det må vi ta på alvor. Dette blir et samlingssted og en faglig arena for alle byens kvinner, sa fylkesordfører Arne Thomassen til Fædrelandsvennen.  

Huset skal være et lavterskel tilbud for alle kvinner. Frivillige er klare til å starte opp aktiviteter som barseltreff på tvers, systue, flerkulturell café, språkgrupper og egne tilbud til unge jenter, eldre kvinner og voldsutsatte kvinner. 

Åpning av Kvinnehelsehuset i Kristiansand med ordfører

Prosjektleder Kaia Helgemo Lindtner har jobbet med å planlegge og forberede huset for Sanitetskvinnene i nesten to år. Hun er strålende fornøyd med å endelig være i gang.  

– Forarbeidet viser at dette er et tilbud som trengs i Kristiansand, sier Lindtner. Responsen fra samarbeidspartnere og befolkningen er enorm, noe som gleder oss svært mye. Det betyr at behovet for en sosial arena som fokuserer på kvinner, deres helse, livskvalitet og nettverk er svært ettertraktet og nødvendig i regionen vår. I går hadde vi fullsatt åpningsfest, det var overveldende vakkert. Nå ser vi frem til å brette opp ermene og jobbe for å minske den sosiale ulikheten i helse blant befolkningen i Agder.  

Huset er mulig med støtte fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør og Kristiansand sanitetsforening. Fra før finnes kvinnehelsehus i Bergen og Drammen, og Oslo og Lørenskog står for tur neste år. Kvinnehelsehusene er et supplement til det offentlige helsetilbudet, særlig for grupper som har behov for lavterskel tilbud. Ved å samarbeide med andre frivillige organisasjoner, kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjeneste vil kvinnehelsehusene bli en overbygning og en felles arena for lokale tiltak, tilpasset lokale behov. Kvinnehelsehusene er et virkemiddel for å sikre likeverdige helsetjenester – uavhengig av språk, nettverk og kompetanse. 

Kvinnehelsehus er en stor satsning for oss, et viktig skritt for å komme nærmere likestilling i helse, sier generalsekretær i Sanitetskvinnene, Malin Stensønes