Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Flere gode nyheter i revidert nasjonalbudsjett

Revidert nasjonalbudsjett 2023 er kommet. Det inneholder flere gode nyheter.

Politikere etter revidert statsbudsjett

Regjeringen og SVs nye forslag til revidert budsjett for 2023 er kommet – og det inneholder flere gode nyheter. Økt barnetrygd til barn over 6 år og én million til Norges kvinnelobby er noe av det vi i Sanitetskvinnene er godt fornøyd med. Det er imidlertid fortsatt uavklart om våre veiledningssentre for pårørende innen rus og psykiatri får penger.

Det nye budsjettforslaget kommer etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV, og har dermed flertall i Stortinget. 

Våre veiledningssentre for pårørende innen rus og psykiatri fikk som kjent avslag på søknad om statsstøtte i første omgang. Da regjeringen kom med sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett i starten av mai, var det imidlertid bevilget 25 millioner ekstra til denne tilskuddspotten, slik at vi og andre som fikk avslag kan vurderes på nytt. Vi vet enda ikke utfallet, men det gir grunn til håp at tilskuddsordningen ble styrket med ytterligere 8,2 millioner i budsjettet som kom i går. Da er det mer penger til fordeling.

- Økt barnetrygd er det tiltaket som treffer flest barnefamilier. Det er kjærkomment i disse tider, sier generalsekretær Malin Stensønes.  

To hundre kroner ekstra i barnetrygd for barn over seks år kommer godt med. Vi er bekymret for økende forskjeller og for at flere barnefamilier får problemer med høyere priser på mat og strøm. En del av forliket var også å øke sosialhjelpssatsene, som vi også er glade for. De som har minst, trenger mer hjelp.

Norges kvinnelobby er en paraplyorganisasjon for norske kvinneorganisasjoner, der også vi i Sanitetskvinnene er medlem. Lobbyen har eksistert siden 2014, men har hittil ikke fått statsstøtte. Med disse pengene har lobbyen endelig ressurser til å fungere som en paraplyorganisasjon, slik kvinnelobbyene i andre nordiske land gjør.

- Vi gleder oss til å se hva lobbyen får ut av pengene, dette styrker kvinnebevegelsen i Norge, sier Stensønes. 

Det nye budsjettet inneholder også 3 millioner til et Kvinnearbeidshelseutvalg, som er en god nyhet. Dette er et eget, hurtigarbeidende utvalg som skal handle om kvinners arbeidshelse. 

Forslaget kommer etter forhandlinger mellom Ap, SV og Sp, og har dermed flertall i Stortinget. Det blir trolig vedtatt fredag.