Hopp til hovedinnhold

Gaver og bidrag fra foreningene til gode formål

En av de hyggelige oppgavene våre er å dele ut midler til gode formål.

Eiendeler

Eiendelene til foreningen har dere og sanitetskvinner før dere dels bygget opp selv, ved iherdig og frivillig innsats, og dels fått i gave. Nå er jobben å sørge for å bevare og forvalte grunnkapitalen og at det dere deler ut blir brukt på beste måte. Det er alltid flere gode formål enn det er midler, så det er nødvendig å prioritere. 

Hovedregelen er at lokalforeningen bestemmer over egne midler selv. Helt fritt står dere imidlertid ikke, så her kommer litt veiledning for de vanskelige valgene.

Som lokalforening i N.K.S er den viktigste yttergrensen for hva dere kan bestemme at gaver og bidrag skal støtte opp under N.K.S formål og retningslinjer.

Vi har vedtatt at Sanitetskvinnene skal bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig innsats innenfor helse- og sosialområdet med spesielt fokus på kvinner.

Vi har også vedtatt at N.K.S er en partipolitisk uavhengig og livssynsnøytral organisasjon.

Tre hovedmål:

  • Fremme kvinners helse og livsvilkår
  • Bidra til en trygg og inkluderende oppvekst
  • Skape trygge lokalsamfunn

For å nå målene, jobber vi aktivt for å være synlige og inkluderende, og rekruttere og aktivisere medlemmer i frivillig arbeid. Vi jobber også med å tette kunnskapshull ved å spre informasjon, fremme forskning og påvirke politisk innenfor våre områder.

Andre viktige rammer

Når dere har mottatt eller tjent opp midler til bestemte formål, må de brukes til dette formålet. Foreningen kan også ha bestemt hva midlene kan brukes til i tidligere vedtak eller i vedtektene. Dette setter grenser for beslutningsfriheten deres.

Større bevilgninger skal besluttes av årsmøtet i foreningen. Innebærer bevilgningen omdisponering av fast eiendom skal fylkesleddet og det sentrale arbeidsutvalget vurdere saken først.

Når dere vurderer om disposisjonen er «stor», kan dere tenke på om den er av uvanlig art eller størrelse i forhold til løpende drift av foreningen. Er dere usikre på om bevilgningen er «stor» er det sikrest å legge saken frem for årsmøtet. Om nødvendig kan dere holde et ekstraordinært årsmøte om saken. Formålet med årsmøtebehandling er at alle medlemmer får vite hva som skjer og får anledning til å fremme sitt syn på valgene som blir gjort, ved at de har tale- og stemmerett i møtet.

Eksempler på tiltak som foreningen ikke kan bevilge til:

Penger og driftsmidler til andre frivillige- og ideelle organisasjoner og stiftelser.
N.K.S egne ideelle virksomheter og aktivitetsfond er godkjente formål. Normalt gir vi ikke gaver til andre organisasjoner, men i noen tilfeller er det greit når det skjer for å fremme arbeid innenfor vårt formål og verdigrunnlag. Midler til andre bør øremerkes og dere bør stille krav om både synlighet og at mottaker rapporterer om bruken. Er dere usikre på om bevilgningen er innenfor det tillatte, kan dere få fylkeslagets syn. Dere kan også be om råd fra sekretariatet.

Penger og driftsmidler til offentlig virksomhet

Det er det offentlige som har ansvaret for finansiering og drift av offentlige virksomheter. 
Vi skal ikke betale for offentlige oppgaver, men synliggjøre og bidra der det finnes behov som det offentlige ikke ennå har ansvar for. Noen ganger samarbeider vi med det offentlige om bygging og drift av tiltak. Da skal dere se på om det bør inngås en formell avtale om eierskap, disponering og oppgjør, slik at fordelingen av rettigheter og forpliktelser blir klare. Be gjerne sekretariatet om hjelp hvis dere arbeider med slike planer.

Penger og gaver til religiøse eller partipolitiske organisasjoner og virksomheter

Vi er religiøst- og partipolitisk uavhengige og skal hegne om den statusen det gir å ikke representere slike interesser. Det er ikke uvanlig at de samme menneskene involvert i både sanitetsarbeid og religiøst eller partipolitisk arbeid. Det er ikke et problem at dere er engasjerte på mange plan, men dere må passe på hvilken «hatt» dere har på i arbeidet dere gjør og at dere gjør det tydelig hvem dere representerer i hvilken sak. For eksempel basaren til inntekt for oppussing av et kapell kan skje i regi av menighetsrådet, men ikke som et sanitetskvinnetiltak.

Synlighet gir nye medlemmer og mulighet til å påvirke samfunnet

Når dere gir økonomiske tilskudd bør dere passe på at N.K.S. og gjerne lokalforeningen blir synlig som giver. Utstyr kan merkes med kløvermerket eller på en annen tydelig måte. Det kan være i Sanitetskvinnenes ånd å være beskjeden og ikke trekke oppmerksomhet til egne bedrifter. Husk likevel at synligheten er viktig både for rekruttering av medlemmer og for å gi oss tyngde og gjennomslagskraft når vi jobber for samfunnsmålene våre.

Flere retningslinjer

N.K.S retningslinjer for utdeling av økonomiske midler finner du i organisasjonshåndboka kapittel 3 

N.K.S. vedtekter finner du på foreningsnett. Se §21 og kapittel 15 om økonomi, særlig §15-2 om den generelle rammen og §15-3 om større bevilgninger.

Se også vår strategiske plan for 2021-2024.

Har du flere spørsmål?

Kontakt Laila M Thomassen i sekretariatet på tlf: 90 75 74 50 eller send oss en e-post.