I organisasjonshåndboka finner du alle retningslinjer for frivillig arbeid i N.K.S. Dette dokumentet gir en oppsummering om hva du spesielt bør være oppmerksom på ved arbeid med barn og unge.
Som frivillig skal du undertegne N.K.S. sin Etikk- og taushetserklæring. Når du er involvert i aktiviteter rettet mot barn og ungdom skal du levere politiattest. Du skal også følge retningslinjer for bruk av sosiale medier.
Som Frivillig skal du være ærlig og tydelig i kommunikasjon med barn og ungdom. Gi aldri løfter du ikke kan holde. Vær tydelig om hensikt og ansvar med aktiviteten.
Vis respekt for barns integritet og unngå alle former for diskriminering.
Som frivillig skal du aldri være påvirket av alkohol eller andre narkotiske stoffer.
Vær bevisst på din rolle som frivillig, både overfor barn og foreldre. Unngå å gi personlige gaver eller annen spesiell oppmerksomhet som utmerker seg til enkeltbarn.
Av hensyn til barns sikkerhet bør dere være flere frivillige til stede når man tilbringer tid med barn. God planlegging gir trygge og gode aktiviteter, frivillige må sørge for at sikkerheten ivaretas ved gjennomføring av spesielle aktiviteter (livredningskurs ved bading etc.) Unngå å være alene med barn én og én.
Som frivillig i N.K.S har du taushetsplikt. All informasjon som blir gitt til deg av barn og ungdom i fortrolighet skal behandles konfidensielt. Husk at taushetsplikten også gjelder overfor barnets foresatte. Hvis du har behov for å videreformidle informasjon skal barnet/ungdommen informeres om dette.
Ved bekymring for et barns helse og sikkerhet bør du gi en bekymringsmelding til barnevern. Det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite, og du kan være helt anonym. Kontakt eventuelt sekretariatet for veiledning til dette. Les mer om bekymringsmeldinger her. Ved fare for liv og helse skal alltid nødetater kontaktes. (Egne varslingsrutiner for organisasjonen er under utarbeidelse). Ifølge straffelovens § 196 har vi alle plikt til å avverge alvorlige lovbrudd vi får kjennskap til, eller tror at mest sannsynlig vil skje, les mer om å avverge her.
Det er alltid viktig å innhente samtykke fra foreldre/verge, og barna selv, ved fotografering av barn. Vær oppmerksom på at personlige opplysninger om bosted, e-post adresse, allergier etc. aldri skal deles med tredjepart. Se sosiale medier-dokumenter.
Vi oppfordrer frivillige til å ikke dele egen adresse, telefonnummer eller bli personlige venner på sosiale medier så sant dette ikke er nødvendig for å organisere aktiviteten. Vi oppfordrer lokalforeninger til å opprette «sider» på Facebook og lignende for å informere om aktiviteten i stedet for direkte elektronisk kommunikasjon mellom frivillig og ungdom.