Derfor er det viktig at du og dine nærmeste klarer dere selv i minst syv dager. Her er noen enkle tips fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å hjelpe deg med å være beredt ved en krise.
Dette bør du ha i ditt beredskapslager hjemme

Mat og vann
Vann: Ha 20 liter vann per person. Fyll kanner fra springen eller kjøp vann på flaske. Oppbevar det mørkt og tørt. Det er viktig å ha nok til å drikke, matlaging og hygiene.
Mat: Lagre mat som tåler romtemperatur, som hermetikk, knekkebrød, ris og pasta. Husk også mat til kjæledyr! Mat med lang holdbarhet sikrer at du kan spise godt selv om strømmen går og kjøleskapet slutter å fungere.

Varme og lys
Varme klær og tepper: Ha ekstra klær, tepper eller soveposer. Når strømmen forsvinner, kan det bli kaldt, og det er viktig å holde seg varm.
Lys: Fyrstikker, stearinlys og lommelykter som går på batteri, sveiv eller solceller. Uten strøm kan det bli mørkt, og du trenger alternative lyskilder.
Varme: Ved, gass- eller parafinovn beregnet for innendørs bruk. Hvis du har vedovn eller peis, sørg for å ha et lager med ved. Alternativt kan du bruke en gass- eller parafinovn.

Nett og informasjon
Radio: En DAB-radio som fungerer uten strøm. Ha også en batteribank til mobilen. I krisesituasjoner er det viktig å få informasjon fra myndighetene, og en radio som ikke er avhengig av strøm sikrer at du kan holde deg oppdatert.
Viktige nummer: Skriv ned nødnummer og andre viktige kontakter. Hvis mobilnettet er nede, er det lurt å ha disse numrene tilgjengelig på papir.

Legemidler og hygiene
Førstehjelpsutstyr: Ha et grunnleggende førstehjelpssett. I en krise kan det være vanskelig å få helsehjelp, så det er viktig å kunne ta vare på seg selv.
Legemidler: Ha minst en ukes forsyning av nødvendige medisiner. Hvis du er avhengig av medisiner, sørg for å ha nok til å klare deg gjennom krisen.
Hygiene: Våtservietter, håndsprit, toalettpapir og andre nødvendige hygieneartikler. God hygiene er viktig for å unngå sykdom, spesielt når vannet er borte.

Psykisk helse
Rutiner: Hold på daglige rutiner som måltider og personlig hygiene. Rutiner gir en følelse av normalitet og kan redusere stress.
Sosial kontakt: Snakk med venner og familie. Sosial støtte er viktig for å håndtere krisesituasjoner.
Fysisk aktivitet: Hold deg i bevegelse for å redusere stress. Trening kan hjelpe deg med å fokusere på her og nå
Kilde: Direktoratet for sikkerhet og beredskap og Sikkerhverdag.no
Beredskapsvenn
Har du noen gang tenkt på hvem som kan trenge din hjelp, og hvem du kan få hjelp av i en krisesituasjon? Familiemedlemmer, venner og naboer har ulike egenskaper og kunnskaper som kan utfylle hverandre. Dette er essensen av å være en beredskapsvenn.
Kanskje har du ferdigheter som din nabo eller venn ikke har, og disse kan være uvurderlige både før, under og etter en krise. Ved å bistå hverandre og hjelpe til der det er behov, kan vi alle bidra til å gjøre hverdagen litt tryggere. Her er noen eksempler på hva en beredskapsvenn kan hjelpe med:
- Førstehjelp ved skader, ulykker og akutte sykdommer: Å kunne gi førstehjelp kan være livsviktig.
- Omsorg og støtte: Vær der for hverandre, både følelsesmessig og praktisk.
- Opphold og overnatting ved evakuering fra egen bolig: Tilby et trygt sted å være hvis noen må evakuere.
- Oversettelse og forklaring av informasjon fra myndighetene: Hjelp med å forstå viktig informasjon.
- Praktisk hjelp til bruk av utstyr og verktøy: Del kunnskap om hvordan man bruker ulike verktøy.
- Innkjøp, bæring og transport: Hjelp med å skaffe nødvendige varer og transportere dem.
- Bytte eller byttelån av utstyr og varer: Del og bytt utstyr og varer med hverandre.
- Lån av mobiltelefon som er koblet til et annet nett enn din: Sikre kommunikasjon ved å låne ut telefoner.
- Felles matlaging: Lag mat sammen og del gode stunder.

Har du lyst til å bli en beredskapsvenn?
Sammen står vi sterkere og kan møte utfordringer med trygghet og støtte.