Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Symptomer på hjerteinfarkt hos kvinner

Visste du at kvinner og eldre mennesker ofte får andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn?

Forskning på hjerteinfarkt hos kvinner

Plutselige sterke smerter i brystet, gjerne i kombinasjon med stråling nedover venstre arm, er faresignaler de fleste forbinder med hjerteinfarkt. Derimot er ikke alle klar over at disse symptomene stort sett er karakteristiske for menn, ikke kvinner.

Symptomer på hjerteinfarkt hos kvinner

Felles for begge kjønn er at symptomene på hjerteinfarkt kommer plutselig. Men for mange kvinner, eldre og diabetikere arter symptomene seg annerledes og ikke like voldsommt som hos menn.

De vanligste kjennetegnene er akutt tungpustethet/åndenød, kraftig svimmelhet og kvalme. Kvinner kan også få smerte i brystet, men smerter kan også oppstå andre steder – som i ryggen, øverst i magen og i kjeven.

Mange forveksler disse symptomene med kraftig influensa eller en opplevelse av å være veldig dårlig. Det er allikevel viktig å merke seg at symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner og menn, selv om de er litt «diffuse», kommer veldig brått og ikke utvikler seg gradvis. 

Avslører stumme hjerteinfarkt

En doktorgrad fra UiT - Norges arktiske universitet som brukte EKG-undersøkelser i studiet bekreftet at flere kvinner enn menn har atypiske infarktforandringer. Pasienten kan ikke huske å ha hatt noen dramatiske symptomer og hele 8% hadde hatt stum hjerteinfarkt uten å vite om det.