Tekst vedr. symptomer på kvinnelig hjerteinfarkt

Visste du at kvinner og eldre mennesker ofte får andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn?

Plutselige sterke smerter i brystet, gjerne i kombinasjon med stråling nedover venstre arm, er faresignaler de fleste forbinder med hjerteinfarkt. Derimot er ikke alle klar over at disse symptomene stort sett er karakteristiske for menn, ikke kvinner.

Klassiske kvinnesymptomer

Felles for begge kjønn er at symptomene på hjerteinfarkt kommer plutselig. Men for mange kvinner, eldre og diabetikere arter symptomene seg annerledes og ikke like voldsomme som hos menn.

De vanligste kjennetegnene er akutt tungpustethet/åndenød, kraftig svimmelhet og kvalme. Kvinner kan også få smerte i brystet, men det kan også sette seg andre steder – som i ryggen, øverst i magen og i kjeven.

Symptomene har av mange blitt forvekslet med kraftig influensa eller en opplevelse av å være veldig dårlig. Her er det viktig å merke seg at symptomene på hjerteinfarkt, selv om de er litt «diffuse», kommer veldig brått og ikke utvikler seg gradvis. 

Avslører ukjente hjerteinfarkt

EKG-undersøkelser av eldre, uten kjent hjertesykdom, har avslørt typiske infarktforandringer. Pasienten derimot kan ikke huske å ha hatt noen dramatiske symptomer. Dette gjelder særlig kvinner, eldre og diabetiker - uten at man vet helt hvorfor.

For mer informasjon om kvinnelig hjerteinfarkt, les her.