Image
Rosa resept podkast logo

Hold deg oppdatert på den seneste kvinnehelseforskningen med Sanitetskvinnenes egen podkast.

Tiden er inne for å skrive ut rosa resepter!

Lytt og abonner på podkasten i:

 
 

#7 Endometriose - sykt vondt i magen! med Ane Løvereide fra Endometrioseforeningen og gynekolog Guri Majak

Kvinne med diagnosen endometriose som krøker seg i smerter 2

Mensen skal ikke være vondt. Men for tusenvis av jenter og kvinner med endometriose er mensen et kronisk smertehelvete. Betennelser, smertefulle menstruasjoner, smertefulle eggløsninger, smertefulle samleier, dype støt i skjeden, smertefull avføring og smertefull vannlating forringer livskvaliteten og tar over livet til de som rammes. 

Endometriose er folkesykdommen som en av ti norske kvinner rammes av. Lytt deg klokere med denne episoden som forteller om livet og underlivet til mange av de kvinnene som vi daglig omgås. Vår syvende rosa resept er herved skrevet ut! 

LENKER FRA DENNE EPISODEN: 

https://endometriose.no/ 

 

#6 Vold mot gravide - med professor i jordmorfag Lena Henriksen

En man som truer og er voldelig mot en høygravid kvinne som sitter på huk på bakken

En av tre kvinner blir i løpet av livet utsatt for vold av partner eller en fremmed i løpet av livet. En graviditet beskytter ikke kvinner mot vold, ikke en gang mot vold fra den som skal bli pappaen til barnet. Ved at jordmødre og helsepersonell våger å spørre den gravide om hun blir utsatt for vold, så kan volden stanses. Professor Lena Henriksen forteller om sin forskning rundt temaet i denne episoden av Rosa resept.

Lytt på episoden her:

LENKER FRA DENNE EPISODEN:

Dinveiut.no

 

#5 "Ta deg sammen!" Eller ta hensyn? Fibromyalgi - med professor Anne Marit Mengshoel  

Sammendrag av hele podkastepisoden i illustrasjonsform

Leve livet eller bare overleve? Spørsmålet melder seg daglig hos Unni-Flora Sverdrup, som lider av fibromyalgi. Noen dager legger «fibrotåka» seg så tjukk at er det er umulig å finne veien ut av smertehelvetet. Og når strålen fra dusjen føles som hundrevis av kniver mot kroppen, da blir hverdagen en kamp mot en usynlig fiende, en invasjon som må slås tilbake hver eneste dag. 

For omverdenen kan det være vanskelig å tro på at den usynlige fienden faktisk finnes. Men er det sannsynlig at 2-3% av verdens befolkning lider av en innbilt sykdom? Professor Anne Marit Mengshoel har fulgt fibromyalgipasienter siden 90-tallet. Hun har også truffet pasienter som har funnet veien ut av «fibrotåka» og blitt friske. Møt professoren og pasienten som har en ting til felles: 30 års erfaring med sykdommen fibromyalgi.

Lytt på episoden her:

 

#4 Kan man bruke legemidler mens man er gravid og ammer? - Med forsker og farmasøyt Hedvig Marie Egeland Noreng 

Hva vet vi om hvordan barnet i magen blir påvirket av mammas medisin? Hedvig Marie Egeland Nordeng har forsket på trygg medisinbruk hos gravide og ammende i over 20 år, og har bidratt til å utvikle en rekke nasjonale retningslinjer. I denne episoden møter vi Nordeng og den nybakte moren Elsa Kuvene Skaret, som forteller om hvordan det var å gå på medisiner mens hun var gravid.

Lytt på episoden her: 

 

#3 Anoreksi, bulimi, overspising. Kroppspress med døden til følge! Forskning og effektiv forebygging – med professor Jorunn Sundgot Borgen
 

Vulvodyni tegnet sammendrag


Har du hørt om turnerne som fikk beskjed av treneren om å gå ned i vekt? Norgesmesteren og alles forbilde klarte oppgaven aller best. Det ble oppgavemestring med døden til følge.  

Prioriteres ikke forskning på spiseforstyrrelser fordi det er ansett som en psykisk lidelse som ofte rammer kvinner? Kjenner du noen om er syk av spiseforstyrrelser? Alt håper er ikke ute! Man kan bli helt frisk av en spiseforstyrrelse, men det går ikke over av seg selv. Hjelp er livsviktig, og vi har ingen tid å miste! I denne episoden møter vi Mari-Mette Graff som lider av overspisingslidelse og professor Jorunn Sundgot Borgen som har forsket på spiseforstyrrelser. Vi får høre om banebrytende forskning, effektiv forebygging av spiseforstyrrelser på videregående skole og nye treningsbaserte behandlingsmetoder. Tredje rosa resept er herved skrevet ut! 

Lytt på episoden her:

 

#2 Blør du alltid kraftig igjennom? Skal menstruasjon være så vondt? Adenomyose er blodig alvor – Med forsker og gynekolog Marianne Omtvedt 
 

Adenomyose tegnet sammendrag av episoden


Opptil 20% av alle kvinner får sykdommen adenomyose. Adenomyose gir kraftige menstruasjonsblødninger og smerter i underlivet. Livskvaliteten blør ut mens depresjonen sniker seg inn i livet til mange av disse kvinnene.

Heldigvis forsker gynekolog Marianne Omtvedt på sykdommen og hva hun har funnet ut kan du høre mer om i denne episoden. Vi får også høre Ane Fredrikke Bye fortelle om hvordan det var å leve med adenomyose, og hvordan hun fikk livet sitt tilbake da livmoren forsvant. Side nummer to på den rosa reseptblokka er skrevet ut. 

Lytt på episoden her:

LENKER FRA DENNE EPISODEN: 

https://endometriose.no/ 

 

#1 Vondt i tissen! Hvordan påvirker vulvodyni parforholdet? - Med psykolog og forsker Linn Myrtveit Stensrud
 

Vulvodyni tegnet sammendrag


Mange kvinner har ekstreme smerter i tissen. Samleie blir vanskelig og for noen umulig å gjennomføre. Hvordan påvirker det parforholdet? Linn Myrtveit Stensrud forsker på nettopp det.

Hva vet vi om lidelsen som rammer 28% av alle kvinner? Hva er tegnene? Hva kommer det av og hva kan man gjøre for å bli bedre? Vår aller første rosa resept er herved skrevet ut ?

Lytt på episoden her:

LENKER FRA DENNE EPISODEN: 

https://vulva.no/ 

 

#0 Sanitetskvinnene lanserer podkast om kvinnehelseforskning! Vi åpner med livesending om spiseforstyrrelser under svangerskapet. 

Hvordan ble Sanitetskvinnene opptatt av kvinnehelseforskning? Og hvordan finansieres N.K.S. sine forskningsprosjekter? Dette forteller generalsekretær Grete Herlofson om i denne lanseringsepisoden. Vi får også møte spesialist i klinisk psykologi og faglig direktør ved Villa Sult Bente Sommerfelt, som forteller om svangerskapet som høyrisikotid for spiseforstyrrelser. 

Podkastens faste programleder Elisabeth T. Swärd og generalsekretær i Stiftelsen Dam Hans Christian Lillehagen bidrar også i livesendingen, som ble holdt i Litteraturhuset i Oslo. 

Rosa resept lanseres herved med et smell!
 

Lytt på episoden her: 

LENKER FRA DENNE EPISODEN:

https://spiseforstyrrelser.no/

Podkasten er støttet av Stiftelsen Dam. 

Støttet av Stiftelsen Dam logo