Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

God hjernehelse med fysisk aktivitet

Litt regelmessig aktivitet gir en følelse av velvære, og kanskje også god samvittighet for de fleste. Forskning viser at litt regelmessig fysisk aktivitet reduserer aldersforfall i hjernen, og kan forebygge demens. Og det uten at det må så mye innsats til heller.   

Eldre damer på Kløvertur i regi av Sanitetskvinnene

Det er stor turglede blant Sanitetskvinnene, men dørstokkmila kan allikevel være tung å komme over innimellom for alle og enhver.

Norske Kvinners sanitetsforening har lang tradisjon for å gå tur i fellesskap, og 250 av våre frivillige foreninger arrangerer Kløvertur for sine medlemmer. Kløvertur passer for alle aldre, uansett funksjonsnivå.

Trodde du at fysisk aktivitet gir mest helsegevinst blant de yngre? Det stemmer ikke det. Og hjernen din er det organet som trenger fysisk aktivitet mest!

14 år lengre som selvhjulpen

Generelt blir man mer og mer inaktiv jo eldre man blir, og det føles mer som en tung jobb å komme i gang etter hvert. Men den umiddelbare helseeffekten av aktivitet både fysisk og mentalt, får de som først setter i gang i godt voksen alder.  

Hjerneforsker og treningslege Ole Petter Hjelle forteller at en stor studie viser at for de som har vært i regelmessig aktivitet gjennom livet kan få 14 år lengre hvor de kan klare seg selv. Og det selv med små grep i hverdagen og hjemme.

– Er du 75 år og ikke aktiv, så vil det å være litt aktiv gjøre en forskjell på det å kunne bo hjemme lengre, reise seg etter et fall, danse eller å gå på butikken, versus det å være så skrøpelig at du trenger hjelp hjemme.

Det gir en formidabel helsegevinst, og den største gevinsten får den mentale helsen din. Hjernen din er det organet som påvirkes mest av fysisk aktivitet. Vi kan si det så enkelt som at hjernen vår er helt avhengig av fysisk aktivitet for å fungere optimalt. Hjernen din blir rett og slett oppgradert til en bedre versjon ved at du er fysisk aktiv. Og jo mer du beveger deg, jo større helsegevinst har det for hjernen, sier han.

Det er flere aktiviteter du fint kan snike inn hjemme, som å ta trappen i stedet for heisen, eller å bli med på digital trening hjemme fra egen stue. Et aktivt liv beskytter deg mot depresjon og angst, og gir en betydelig redusert risiko for hjernesykdommer som demens, Parkinson og hjerneslag.

Ingen aldersgrense

Hjelle sier at det aldri er for sent å starte med trening og få en aktiv kropp og hjernehelse, og det er de enkle tingene som gjør en forskjell.

– De som begynner å bevege seg litt i voksen alder, er de som får den største umiddelbare gevinsten, og ikke de som har trent hele livet. Det er ingen som har funnet en nedre grense for å være fysisk aktiv, alle monner drar, og det er en liten innsats som skal til for å få formidable gevinster. Det er mange som har et negativt bilde av det å trene, men det kan være små ting som å gå til fots hjem fra butikken med handleposer, gå til bussen, og alle typer aktivitet som får opp pulsen litt, forteller Ole Petter Hjelle.

Og en siste ting. Det er vel ingen som får dårlig humør etter en gåtur, er det vel?

Så hva venter du på, kom i gang!

Treningslegen sine tips for mer bevegelse i hverdag

  • Finn noe du trives med, og hold fast ved det.
    Det er mye bedre enn å holde fast ved noe du ikke liker.
  • Gjør det sammen med noen andre
    Det er dobbelt så store sjanser for å lykkes sammen med andre. Har du en venn eller venninne som står ved gatehjørnet og venter, så kommer du deg ut. Fysisk aktivitet i fellesskap med andre gir enda større mentale gevinster, og det sosiale aspektet i tillegg.
  • Ikke legg lista for høyt!
    Kanskje skal du på en reise fra A-Å, da må du først komme deg fra A-B. Ikke ha for ambisiøse delmål. Den viktigste drivkraften er mestring. Hvis målet er 5 og du klarer 3, så er det bedre å ha et mål om 2 men så klarte du 3 økter. Ha små delmål på veien som du mestrer. 
  • Gi deg selv en retrett mulighet
    Lag en avtale, eller et mål om at du skal ut 30 minutter hver dag. Si til deg selv at dersom du ikke liker det, kan du gi deg etter fem minutter. Det er oftest dørstokkmila som er det tøffeste å komme over, men hvis du vet at du kan snu så vil de færreste gi seg etter fem minutter på tur. Gir du deg likevel etter 10 minutter har du i alle fall fått de minuttene med aktivitet. 
Foredragsholder og idrettslegen Ole Petter Hjelle

Ole Petter Hjelle har jobbet som fastlege i 20 år, og er også kjent som foredragsholder og som idrettslegen. I tillegg har han en doktorgrad i nevrobiologi, som er læren om hjernen, og er forfatter av flere bøker blant annet boken “Sterk hjerne med aktiv kropp”. Hjelle har også holdt flere inspirerende foredrag for sanitetsforeningen.