Doavisa

Doavisa henger som navnet tilsier på do! Slik kan den enkelte elev lese uforstyrret om viktige tema som kropp, identitet, sex og psykisk helse. Ideen ble klekket ut i Trøndelag og har nå spredt seg til hele landet.

Mange tema er fortsatt vanskelige å snakke om for ungdom som følelser, forelskelse, kropp, legning, sex, grensesetting, psykisk helse og mobbing. Derfor henger frivillige sanitetskvinner opp en doavis inne på toalettene med morsom, men saklig informasjon om slike temaer. 

Levanger unge sanitetsforening (LUS) er en av dem og var nylig på Levanger ungdomsskole for å henge opp avisene som er som en plakat. – Grunnen til at den henges opp på do er for at ungdommene skal kunne lese om disse temaene i fred og ro og helt uten at noen andre kunne se det, forklarer leder Mari Brønseth Friedrich. Sanitetsforeningen mener det er viktig å nå ut til ungdommene med de temaene som doavisa tar opp. De viser til at UngData-undersøkelsen (Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet 2022) som viser til at ungdom strever på flere av disse områdene. Friedrich legger til at doavisa har åtte utgivelser og at sanitetsforeningen kommer til å skifte ut doavisa omtrent hver sjette uke.

Doavisa
Nestleder Trude Granås, Ragnhild Opdahl og leder Mari Brønseth Friedrich med sønnen Helmut (7mnd) fra Levanger unge sanitetsforening sørger for at Doavisa når ut til ungdommen.

Doavisa ble lansert i 2017 av Steinkjer unge sanitetsforening og likestillingssenteret KUN. Nå har hundrevis av skoler over hele landet doavisa hengende opp på toalettene. Friedrich forteller videre at alle ungdomsskolene i Levanger kommune har fått tilbud om gratis doavis. Det finnes også en egen utgivelse for videregående skole som er tilpasset elevene i den aldersgruppen.

Vi har mange flinke helsesykepleiere og kommunepsykolog i Levanger. Kanskje kan doavisa gjøre det enklere å ta opp samtaler med dem, avslutter Mari Brønseth Friedrich.

doavisa