Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Kvinnehelsedag med historisk sus

På Fredrikke Marie Qvams fødselsdag den 31.mai ble den første nasjonale konferansen om kvinners helse avholdt i Steinkjer. I Fredrikkes ånd skal dette bli en årlig tradisjon

En sal full av Sanitetskvinner på Kvinnehelsekonferanse

Nærmere 200 sanitetskvinner og gjester hadde inntatt rådhussalen i Steinkjer mandag 30.mai og tirsdag 31.mai der temaene for konferansen var kampen om kvinnekroppen. Mandag ble konferansen innledet med viktige helsetemaer som samtykkelov og abort. Kvinnehelse er også politikk.

Kvinnehelse må få egen plass

På selveste dagen for kvinnepioneren sin fødselsdag var det avdukingen av Fredrikke Marie Qvams plass ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Steinkjers ordfører, Anne Berit Lein, før man gikk inn til en høytidelig åpning i en festpyntet sal. 

– Fredrikke Marie Qvam har etter hvert fått stadig mer anerkjennelse og den statusen hun fortjener. Hun har hatt en banebrytende rolle, og la bak seg 60 år i samfunnets tjeneste. Fredrikke Marie Qvam stiftet Norske Kvinners Sanitetsforening i 1896, og hadde også hatt lederverv i Norsk Kvinnesaksforening, Landstemmerettsforeningen og var nestleder i Norske Kvinners Nasjonalråd. Det het seg at alle tråder løper sammen hos fru Qvam.

Allerede da Fredrikke var liten gråt hun over at hun ikke kunne kjempe for sitt lands frihet fordi hun var jente. Sanitetskvinnene ble stiftet som en beredskapsorganisasjon, da Fredrikke var redd for at Norge ikke hadde nok sanitetsmateriell, så på sin måte fikk hun likevel bidra til det norske Forsvaret.

- Jeg skulle ønske at hun hadde levd i dag og fått oppleve at jenter kan avtjene verneplikt, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram, som sammen med Lein innledet den historiske dagen. Grams tipp tipp oldeforeldre var Fredrikkes foreldre.

Både han og Steinkjers ordfører, Anne Berit Lein, takket Sanitetskvinnene for alt hva de har gjort og hva de gjør, for å sikre kvinners helse, og for at de jobber for et trygt og inkluderende samfunn for alle, og gjør en forskjell i sine nærmiljøer gjennom de 550 lokalforeningene over hele landet.

Fra vugge til grav

Å fremme kvinners helse og livsvilkår, er et prioritert område for Sanitetskvinnene, og dette handler om en forsvarlig og god svangerskap-, fødsel- og barselomsorg, og generelt helsen som følger kvinnene gjennom hele livet. Helse handler også om at vi må ha likestilt helsetjeneste for alle.

– Alle i Norge, uavhengig av kjønn, skal sikres likeverdige muligheter til å få best mulig helse, og motta trygge og gode helse- og omsorgstjenester ved behov. Vi må ha kunnskap om hva kjønnsforskjeller i helse består av, og årsakene til disse. Vi må ha kunnskap knyttet til bevissthet rundt utviklingstrekk som har skapt og kan skape uønskede kjønnsforskjeller i helse, samfunnsmessige ulikheter i levekår, livsbetingelser samt manglende likestilling mellom kjønnene. Kjønn er mer en biologi, sa seniorrådgiver kvinnehelse og forskning, Elisabeth T. Swärd, i foredraget som tok for seg kvinnehelse og politisk status.
Hun la til at for første gang på 23 år, er en ny norsk offentlig utredning om kvinners helse på beddingen.

Trygge fødende

Alt liv starter med en god fødsel.

– Kvinner føder barn, både i krig og i fred, sa jordmor Marit Stene Severinsen, som sammen med en flerkulturell fødselshjelper, doula Sadie Jama, ga salen et innblikk i hva som er likeverdig fødselsomsorg.

Leder i Bergen sanitetsforening Helèn Botnevik redegjorde for N.K.S. sin nye storsatsing som er Kvinnehelsehus. Det første kvinnehelsehuset er åpnet i Bergen, og nå skal det rulles ut Kvinnehelsehus flere steder i landet. I Trondheim og Kristiansand er man godt i gang med å kartlegge de lokale behovene.

Lege Pernille Næss tok for seg overgangsalder og eldre kvinners helse, med foredraget det gråe gullet, og gikk gjennom de stadiene som kroppene går gjennom når kvinner kommer i menopausen og får synkende østrogennivå.