Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Arbeidsministeren møtte ukrainske flyktninger

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen kom til Drammen mandag for å besøke en av våre møteplasser for nyankomne flyktninger.

Arbeidsministeren med ukrainske flyktninger i Drammen sanitetsforening

– Hun ville gjerne ha en samtale med flyktningene, forteller Bente Bostrøm, daglig leder for Drammen Sanitetsforening.  – Det ble et fint møte, de hadde mange spørsmål og satte veldig pris på å få snakke med ministeren.

Allerede tidlig i mars åpnet vi i Drammen en trygg møteplass der flyktningene fra Ukraina kan komme sammen med barna, få en kaffekopp og treffe andre i samme situasjon. Her kan de treffe frivillige som snakker deres eget språk, få informasjon og støtte.

Rundt 25 flyktninger, de fleste kvinner, var med å treffe arbeidsministeren, sammen med ordfører i Drammen, Monica Myrvold Berg og flere frivillige. De hadde mye å snakke om.

– Informasjonsbehovet er stort, flyktningene er ivrige etter å lære norsk og komme seg i jobb, forteller Bostrøm.

arbeidsminister og ordfører i Drammen møter ukrainske flyktninger i Drammen sanitetsforening

Arbeids- og inkluderingsministeren kunne blant annet love at de som får sesongarbeid i sommer, får ta en pause i introduksjonsprogrammet for å jobbe. Slike praktiske spørsmål var sentrale for flyktningene. Ministeren berømmet også frivillighetens innsats for flyktningene, og var imponert over hvor raskt vi kom på banen.

Bli frivillig sanitetskvinne der du bor

Bostrøm forteller at det har vært sterkt å høre historiene fra krigen og flukten, det kommer mye tettere på når man hører det fra dem som har opplevd det. – Det gjør noe med oss også, innimellom har det vært mye å fordøye. Først og fremst er det likevel veldig fint å kunne gjøre noe.

– Noe av det mest rørende er hvordan russiske kvinner bosatt i Norge har meldt seg som frivillige. Deres hjelp har vært essensiell. Dette er deres måte å vise motstand mot Putins krig, forteller Bostrøm. De fleste frivillige på møteplassen i Drammen er russisk- eller ukrainsktalende. – Vi andre koker kaffe, smiler hun.

Vi har satt i gang flere aktiviteter for flyktningene i Drammen, i samarbeid med DNT er det turtilbud i nærområdet, og en yogagruppe har akkurat startet. – Vi slang oss rundt og fikk lavterskel tilbud på plass raskt, det var viktigst til å begynne med.

 På sikt er det også aktuelt for de ukrainske flyktningene å være med på våre vanlige aktiviteter, blant annet Språkvenn, Lesevenn, Sisterhood og Motherhood

Over hele landet bidrar vi nå med å ta imot flyktninger når de ankommer. Lokalforeninger og omsorgsberedskapsgrupper bistår kommunene med praktiske oppgaver som klargjøring av bolig, innkjøp og informasjonsformidling. Andre er med å arrangere ulike aktiviteter for kvinner og barn. Flere lokalforeninger gjør som Drammen og tilbyr «åpent hus» til faste dager for å skape gode relasjoner og nettverk for de nyankomne familiene. Her kan kvinner møtes for språkopplæring, informasjon om helse, rettigheter, lokalsamfunnet og  lavterskelaktiviteter.