Omsorgsberedskap vaksinering

Hittil i år har sanitetskvinner lagt ned nær 200 000 frivillige timer bare i forbindelse med koronavaksinering, noe som har bidratt til å gjenåpne samfunnet.

Ordføreren i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje, sa det først: «Jeg skjønner ikke hvordan andre kommuner kan greie seg uten Sanitetskvinnene». Det er et scenario vi ikke kan se for oss. I 125 år har Sanitetskvinnene stilt opp der det trengs – og vi kommer til å fortsette med det i minst 125 år til.

Mobilisert på dagen

12. mars 2020 ble sanitetskvinner over hele landet mobilisert for å bidra under pandemien. Det ble sydd smittevernutstyr, levert mat og medisiner til personer i hjemmekarantene og isolasjon. Sanitetskvinner stilte opp som besøksvakter på sykehjem, og beredskapsvakter på helseinstitusjoner og koronateststasjoner. Med et stort informasjonsbehov under krisen, har Helseambassadører spredd informasjon på flere språk i sine lokalsamfunn. Og da koronavaksineringen avtok høsten 2021, bidro flere frivillige med pakking av hurtigtester til kommuner og skoler og med influensavaksinering.

Sanitetskvinnene har hatt 20% økning av beredskapsfrivillige i 2021. Nå er det over 3500 beredskapsfrivillige fordelt på over 150 kommuner! Så da kan man lure på hva som hadde skjedd dersom kommunene gikk glipp av den fantastiske innsatsen de lokale sanitetskvinnene har lagt ned i sine nærområder.

Kriser er mer enn pandemi

De siste årene har det vært flere større hendelser hvor bistand fra Sanitetskvinnene har utgjort en forskjell. Under det tragiske jordskredet på Gjerdrum bisto 50 frivillige gjennom 10 dager. Under evakueringen av cruisebåten Viking Sky i 2019 bisto omsorgsberedskapsgruppen i Molde, og vi stilte opp i det store skogbrannåret 2018.

En stor takk til alle beredskapsfrivillige som bidrar til trygge lokalsamfunn over hele landet!