Slekten til Betzy Kjelsberg, sammen med ansatte og frivillige i NKS

Drammen var den første byen utenfor den gang Kristiania, som stiftet en sanitetsforening. Lørdag 30. oktober var det nøyaktig 125 år siden Drammen sanitetsforening ble stiftet av blant annet Betzy Kjelsberg.

Betzy Kjelsberg, en anerkjent sanitetskvinne med markant personlighet, var med i stiftelsen av fire kvinneforeninger i Drammen. Hun var Drammens første kvinnelige syklist og Norges første fabrikkinspektør. Hun så også opp til Fredrikke Marie Qvam, noe vi kan se i det hun selv utrettet da hun levde.

Tre generasjoner på 125 års feiring

I Villa Fredrikke, et av Drammen sanitetsforeningshus, var rommene fylt med medlemmer, kaker og god mat. Det som likevel var en begivenhet for oss alle, var å møte på etterkommerne til Betzy Kjelsberg. Barnebarn, oldebarn og tippoldebarn var med på feiringen av arven etter Betzy.

Du kjenner kanskje to av dem aller best, Siv Jensen og hennes søster, Nina Jensen, som er oldebarn av Betzy. Jensen-søstrene deltok i en samtale med generalsekretær Grete Herlofson om blant annet arven de selv viderefører, hva de tror Betzy ville ha engasjert seg for i dag.

Image
Grete Herlofson leder samtale med Siv og Nina Jensen
Generalsekretær ledet samtale med tidligere finansminister Siv Jensen, og hennes søster Nina Jensen, som er miljøaktivist og marinebiolog.

– Jeg er sikker på at Betzy ville ha engasjert seg i miljøkampen, dersom hun hadde levd i dag, sa Nina Jensen, som selv er miljøaktivist og marinebiolog som leder REV Ocean.

Hennes søster, tidligere finansminister Siv Jensen, var litt mer i tvil og ville ikke tilegne Betzy meninger om hva hun ville ha engasjert seg i. Hun har likevel en mening om at vi kvinner må ta mer plass i samfunnet, og heie på hverandre.

– Vi må heie på de som tør å stikke hodet frem, det er tøffere og tøffere å stikke hodet fram. Vi lever med sosiale medier som er ganske brutalt, noe som jeg ikke møtte da jeg ble politiker, sa Siv Jensen.

En stolt og rørt organisasjonsleder

Drammen sanitetsforening har en rekke aktiviteter for å løfte barn og unge til å bli trygg på seg selv, som blant annet Sisterhood og Brotherhood. Disse aktivitetene er godt selskap med tilbud om Språkvenn, Helseambassadører og mye mer. Foreningen har ikke ligget på latsiden de siste 125 årene!

– Det er spesielt for meg å stå her og gratulere dere med dagen. Dette er min forening, min start inn i saniteten. Og jeg er uendelig stolt av Drammen sanitetsforening, sier en rørt og stolt organisasjonsleder Marit Bjørnstad.

Image
Organisasjonsleder Marit Bjørnstad holdt tale under feiringen av Drammen SF sin 125 års dag.
Vår nye organisasjonsleder, Marit Bjørnstad, holdt tale under feiringen av "hennes" lokalforening og start hos Sanitetskvinnene.