Sanitetskvinnene i Barnbu sf deler ut babypakker til nyfødte

I 1914 etablerte Sanitetskvinnene den første helsestasjonen og bygde opp et landsdekkende tilbud basert på frivillighet. I dag samarbeider mange foreninger med helsestasjonene om å gi nyfødte en hyggelig velkomst. Brandbu sanitetsforening sørger hvert år for 100 velkomstpakker til babyer i kommunen.

Barn og unge har alltid stått høyt på agendaen til Sanitetskvinnene. Da det offentlige tok over ansvaret for helsestasjonene i 1972, var rundt halvparten av dem drevet av N.K.S.

Det er mer enn det materielle som er viktig når sanitetsforeninger strikker til velkomstpakker til nyfødte. «It takes a village to raise a child» er et ordtak som rommer mye og en god tanke at det finnes et samfunn av mennesker som bryr seg. Det er mye omsorg som formidles når en som nybakte foreldre mottar et hjemmestrikket strømpepar fra noen en ikke kjenner. Strømpene gir ikke bare varme ben, men også en varm velkomst til lokalsamfunnet til den lille.

Mye kjærlighet og arbeid bak hver pakke

Brandbu sanitetsforening på Hadeland har sørget for at alle nyfødte i kommunen får en velkomstpakke siden 2018. De hadde lyst til å få i gang et strikketreff og syntes det var en god ide å samtidig bidra med noe for andre. Rundt 15 frivillige strikker babystrømper på dugnad og den harde kjernen møtes på det lokale idrettshuset og strikker sammen.

Bjørg Rønningen er en av de som strikker til babypakkene.
Bjørg Rønningen er en av de som strikker til babypakkene. ​

Og det ligger mye kjærlighet bak hver eneste maske og pakke. Og det er en betydelig frivillig innsats som skal til. – Det tar rundt fire effektive timer å strikke et strømpepar og vi klarer vanligvis en enkel strømpe hver gang vi møtes, sier leder av foreningen Marit Bjørnerud. Foreningen leverer rundt 100 pakker til helsestasjonen i året, noe som krevet 400 timer med strikkeinnsats. I tillegg kommer handling av garn, pakking og levering.  – Vi tenker ikke så mye på det, vi har det så hyggelig, sier Marit. Hun leder foreningen på andre året og strikkingen er kun en av mange aktiviteter som de driver med. I 2009 var foreningen nedleggingstruet da de fleste medlemmene nådde en høy alder og hadde ingen til å ta over. –Da skjønte vi at vi måtte ta i et tak, smiler Marit. I dag har hun all grunn til å være stolt over at Brandbu sanitetsforening en vital forening med 150 medlemmer som driver med Kløvertur innlagt besøk til sykehjemmet, Lesevenn, matutdeling i koronadugnaden, skolelunsj og mye mer.

En av de som er med og strikker, er Bjørg Rønningen. Hun er født og oppvokst på Jaren og flyttet tilbake etter mange år og ble med i foreningen i fjor. Det har hun ikke angret på et sekund. Hun stortrives både med strikkingen og treffene med de andre medlemmene. 

det pakkes
Strikkeplaggene pakkes i hyggelige pakker med håndkle, en rød knapp og informasjon om Sanitetskvinnene.
Den røde knappen er med

Når strømpene er både strikket og montert, pakkes de i delikate pakker sammen med et håndkle med kløverlogo, informasjon om organisasjonen og leveres på helsestasjonen. De deles ut når helsesykepleierne drar på hjemmebesøk. Den røde knappen, som er et symbol for Sanitetskvinnenes arbeid for å stoppe volden mot kvinner, ligger også med. -Jeg husker første gang vi leverte pakker veldig godt. Da sa helsesykepleieren at hun var så glad for at nettopp den røde knappen var med. Som helsepersonell er de nemlig pålagt å spørre mødrene om vold i hjemmet og knappen gir en naturlig inngang til et vanskelig tema, sier styremedlem i foreningen Anne Lise Berg.

En fin ting å ha med på hjemmebesøk

Og helsesykepleier i Gran kommune, Ragnhild Knutsen Nordengen tar gladelig imot påfyll av pakker. – Det er både hyggelig og nyttig å kunne ha med seg en så fin hilsen når vi drar på hjemmebesøk til familiene. Det gir en fin mulighet til å snakke om hvor lurt det er å kle babyene i ull. Ikke alle vet dette, som for eksempel bosatte flyktninger i kommunen, sier hun. Hun oppfordrer andre sanitetsforeninger og helsestasjoner til å gjøre det samme. – Et slikt samarbeid er positivt for alle parter, legger hun til.

Lille Hedwig på fire måneder er en som har fått en pakke og er godt fornøyd med strømpene som stadig er i bruk. Det er Mamma Ylva Ronæss også. - Jeg fikk en pakke både med førstemann og nå med Hedwig og det setter vi veldig stor pris på, sier hun. 

Påfyll av babypakker på vei til Helsestasjonen ved Marit Bjørnerud og Anne Marie Solstad.
Påfyll av babypakker på vei til Helsestasjonen ved Marit Bjørnerud og Anne Lise Berg.
Arven etter generasjonen over

Anne Lise Berg et også en av strikkerne og synes det er en hyggelig tradisjon å engasjere seg for barn i bygda og det å føre arven videre fra generasjonen over. Hun husker godt den gang den lokale helsestasjonen var drevet av Sanitetskvinnene. –Min mor var en travel tre-barns mor og ledet Brandbu sanitetsforening i 37 år. Hun jobbet utallige timer som frivillig på helsestasjonen med å veie og måle barna. Den gang var det bare å stikke innom og det satt hele tiden mange mødre med barn på fanget og ventet på tur. Helsestasjonen var et viktig sosialt møtepunkt, sier hun.

Helsesykepleier i Gran kommune, Ragnhild Knutsen Nordengen sørger for utdeling av pakkene på hjemmebesøk.
Helsesykepleier i Gran kommune, Ragnhild Knutsen Nordengen sørger for utdeling av pakkene på hjemmebesøk.
Produktiv gjeng

Sanitetskvinnenes rolle er å bidra til at alle barn blir sett og vokser opp i et inkluderende samfunn. Det å gi en velkomstgave til nye verdensborgere, er en viktig symbolhandling som markerer Sanitetskvinnenes innsats for at barn skal vokse opp med like vilkår.

I jubileumsåret 2021 kan det hende at pakkene i Brandbu blir utvidet med flere ting. -Vi er så produktive at vi skulle ønske det var flere babyer å strikke til. Så nå er vi i ferd med å utvide pakkene med matchende babyluer, avslutter Marit Bjørnerud.

Mamma Ylva Ronæss med lille Hedwig (4 mnd) er en av de som har fått pakker. Strømpene er fortsatt i flittig bruk.
Mamma Ylva Ronæss med lille Hedwig (4 mnd) er en av de som har fått pakker.