Isolert eldre kvinne

Nå er det mange som er mer alene. Det er mørketid, det nærmer seg julehøytid og koronapandemien legger begrensninger på besøk og sosialt samvær. Kjenner du noen som hadde blitt glad om du tok kontakt? Slå på tråden da vel for en liten prat!

Mange har blitt mer alene ettersom mange naturlige møtepunkt er satt på pause. Å møtes fysisk er den aller beste metoden for å bekjempe ensomhet på, men det å snakke på telefonen kan være et godt alternativ. Helsedirektoratet er i disse dager ute med kampanjen «Ring noen, spør noen, lytt til noen!» for å oppfordre oss alle til å ta opp telefonen. Det behøver ikke å være så komplisert. Det handler bare å ringe for å si hei eller høre hvordan det går. Kanskje er det ei kusine du ikke har snakket med på en stund, en nabo eller en tidligere kollega? Kampanjen er i samarbeid med Sanitetskvinnene og en rekke andre frivillige organisasjoner. 

Sanitetskvinnene jobber på mange ulike vis for å gjøre livet litt enklere i denne annerledestiden. Omsorgsberedskapsgruppene har siden mars engasjert seg i det å være «ringevenner» til de som er mye alene og isolerte pga. smittevernstiltak. I Hareid i Møre og Romsdal har frivillige ringt 350 personer over 75 år for å prate og høre om eventuelle behov for praktisk hjelp. Flere ønsket mer kontakt, og ble da fulgt opp med faste «ringevenner». I Tingvoll fikk frivillige fra lokalforeningen en liste fra kommunen over personer som kanskje trengte en prat. De som ønsket å bli kontaktet igjen, ble det ordnet ringevenner til. Tiltakene er i samarbeid med kommunen som sikrer at de som har størst behov, blir prioritert. 

I samarbeid med Orkla har flere hundre eldre fått låne et enkelt nettbrett med kun en av/på knapp. Her kan en holde kontakten med sine kjære, eller snakke med en frivillig Sanitetskvinne som digital besøksvenn. Lokalforeningene låner ut skjermene, laster opp appen og legger inn nettverkskontaktene. Her kan en også følge med på digitale turer og treningsøkter som er tilrettelagt eldre. 

Vi gleder oss alle til vi atter kan møtes og klemmes, men inntil da er kontakten via telefonen og skjermen det beste vi har! Ringer du noen i kveld?


Trenger du noen å snakke med? 
 

Mange som trenger en telefon er enslige eldre. Her er eksempler på innhold Sanitetskvinnene har laget for eldre, publisert på Facebook-gruppen "Fellesskap for seniorer": livestreamet trim med en PT og hennes bestemor, live stuekonsert og det gående talkshowet "Selskap på tur - en digital turvenn".