WHAEs håndvask-kampanje

Rent vann og såpe hindrer koronasmitte. I Etiopia mangler over halvparten av befolkningen nettopp dette.

Hvor mange ganger vasker du hendene i løpet av en dag? Se for deg at du ikke har innlagt vann i hjemmet ditt. At nærmeste vannkilde er flere hundre meter unna, og vannet til deg og familien må fraktes i store plastkanner tilbake til hjemmet deres. Hvor ofte ville du vasket hendene dine da?

Dette er hverdagen for millioner at etiopiere. I landet med over 100 000 millioner innbyggere på Afrikas horn, har kun 41,1 prosent av befolkningen tilgang til en trygg vannkilde, ifølge tall fra FN-sambandet (2017). Selv sykehus i større byer i Etiopia mangler rennende vann. Det gjorde smittevern svært utfordrende da koronapandemien nådde Etiopia i slutten av mars.

WHAEs håndvask-kampanje
Håndvask-kampanje i Gulele, Etiopia.

I likhet med Sanitetskvinnene her hjemme, tok vår søsterorganisasjon i Etiopia, Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE), del i den store dugnaden for å forhindre smittespredning. Mens myndighetene sørget for transport av vann til sykehus med koronapasienter, og installasjon av et stort antall håndvasker i boområder der folk ikke har innlagt vann, tok WHAE på seg oppgaven med å opplyse befolkningen om god håndhygiene. De siste fem månedene har sykepleiere ansatt av WHAE, samt en rekke frivillige WHAE-kvinner, reist rundt i lokalsamfunnene og lært opp befolkningen i god håndhygiene og viktigheten av sosial distansering.

WHAEs håndvask-kampanje
Håndvask-kampanje i Jimma, Etiopia.

Med midler fra norske faddere har WHAE dessuten kunne kjøpe inn desinfeksjonsmiddel og såpe, som har blitt delt ut.

WHAEs håndvask-kampanje
En av WHAEs sykepleiere demonstrerer korrekt håndvask.