Tre sanitetskvinner fra Larvik omsorgsberedskapsgruppe

– Det er helt fantastisk å få bidra i den krevende situasjonen som vi befinner oss i grunnet korona-viruset. Jeg ble Sanitetskvinnene fordi jeg brenner for organisasjonens arbeid, sier organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland.

Tekst: Beate Framdal, foto: privat, bildet fra Larvik omsorgsberedskapsgruppe er tatt av Per-Åge Eriksen 

I disse korona-tider er hun også aktivt medlem i sin egen lokalforening, Time sanitetsforening på Jæren.

Gjennom å være aktiv vet jeg også hvor skoen kan trykke ute i foreningene, og gir viktige erfaringer som jeg tar med meg inn i vervet som tillitsvalgt, sier Egeland.

Kløvertur

Når den populære Kløverturen ble avlyst, var første skrittet å sørge for at de i Kløvertur-gruppa fikk en overraskelse, for å opprettholde kontakten.

Før påske delte vi ut gaveposer med litt overraskelser i til de som deltar på Kløvertur. Det var så de kunne lage seg litt varm sjokolade, litt hjernetrim og tips om effektive trimøvelser som du kan gjøre hjemme. Jeg har testet ut øvelsene, og kan garantere at de hjelper, sier Egeland.
Og legger til at det gjorde godt med kortet de fikk tilsendt.

Her står det: «Det kommer en dag når vi skal gå tur igjen» og dette er gode ord og tenke på. Kløverturene betyr mye for mange, og det viktigste er slutten av turen med kaffekopp og prat, sier Egeland.

Smittevernutstyr

Da det ble erklært en slags unntakstilstand i Norge, og helsemyndighetene igangsatte restriksjoner, tok Kjellaug Egeland, leder av omsorgsberedskapsgruppa i Time kommune, kontakt med kommunen.

Hun opplyste at omsorgsberedskapsgruppa var beredt til å bidra. På det tidspunktet meldte ikke kommunen om noe behov, men så kom det frem at landet manglet smittevernutstyr. Jeg visste om et medlem som har jobbet i trikotasjen i 30 år, sier Ellen-Sofie Egeland.

Ny kontakt med kommunen endte opp med produksjon av smittevernstyr.

Vi sydde først 27 smittevernsfrakker og 150 munnbind. Så kom en forespørsel om vi kunne sy ti frakker til, som endte med 13 frakker. Og nå er vi i siste leveranse på 15 stk, og da har vi to produsert 55 frakker. Vi var 6 medlemmer som var med å produsere munnbind, opplyser Egeland som også tilføyer at alle har vært glade for å kunne få bidra.

Ellen-Sofie Egeland syr smitteverndrakter
Organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland syr smittevernsutstyr.
Gull verdt

Frakkene kan kokes i 90 grader og er gull verdt for kommunen.

Smittervernfrakkene og munnbind som vi har sydd brukes blant annet ved sykehjem og barnevernsinstitusjoner. Siden utstyret vi lager kan kokes brukes det i opplæring av helsepersonell i smittevern. Det er lett å ta på seg en frakk eller et munnbind, men når det er brukt er det prosedyrer som skal følge når man tar det av seg igjen. Med vårt bidrag så slipper kommunen å bruke engangsutstyr på øvelsesrommene på institusjonene, og kan spare disse til bruk i avdelingene, forklarer organisasjonsleder Egeland.

I tillegg har de også medlemmer som er Ringevenner.

Jeg gleder meg til vi alle kan møtes igjen, og særlig den dagen vi kan gi hverandre en god klem, og kunne si så godt å se deg, sier hun.