Fire jenter sitter på en brygge

Prosjektleder i Drammen Sanitetsforening, Bente C. Bostrøm, er glad hun jobber i en organisasjon som kan tilpasse seg tiden vi lever i og legger til rette for koronavennlige aktiviteter.

TEKST OG FOTO: SINDRE NORDENGEN

For tre år siden meldte Bente C. Bostrøm (45) fra Drammen seg inn i Drammen Sanitetsforening og begynte å engasjere seg som frivillig. I januar i fjor startet Bente opp med et gruppetilbud for unge jenter mellom 13 og 22 år som kalles Sisterhood. Formålet er å styrke unge jenters selvbilde, og gi dem en mulighet til å bli kjent med andre. Temaene for Sisterhood-kveldene kan være selvbilde, vennskap, familie, seksualitet, kropp og mobbing.

– Vi vil skape et godt sted å være med vekt på respekt, dialog og tillit. Vi bruker Sisterhood-metodikken som inneholder aktivitets- og temakvelder, sier Bente og forklarer at praktiske og morsomme øvelser fremmer dialog.

Image
Bilde av Bente Bostrøm
Da koronaen kom til Norge måtte Bente tenke nytt. – Vi gjør mye av det samme, men på en annen måte, sier hun.
Føler press 

Rapporter fra Ungdata viser at unge jenter føler på mye press, og sliter psykisk.

– Møteplassen Sisterhood skal være et pusterom fra kravet om hvordan de bør se ut, hvilke karakterer de skal ha på skolen eller hvordan de skal være kledd.

Sisterhood møttes en gang i uken i lokalene til Drammens Sanitetsforening.

– De starter opp i siste halvdel av syvende klasse og vi fulgte de i overgangen til ungdomsskolen og gjennom høsten, sier Bente og forklarer at det er noe mange gruer seg til.

– Men flere har sagt at ved å komme hit, og møte andre de ikke kjente fra før og som også skal begynne på den samme ungdomsskolen, så har det gjort overgangen litt mindre skummel.

På nyåret startet Bente, som har sittet i styret, i en nyopprettet stilling som prosjektleder for Drammen Sanitetsforening.

– Lokalforeningen stod ved et veiskille. Enten måtte vi flyte på det vi gjorde, eller så måtte vi satse større for å få til mer. Dette er drømmejobben hvor jeg får lov til å jobbe med å fremme saker som jeg brenner for i tråd med organisasjonens verdier.

Bente hadde mange ideer om alt de skulle få til, men etter at koronaen kom til Norge, satt Bente de første dagene og lurte på hva hun skulle gjøre nå. Ingenting av det hun hadde startet opp, eller hadde tenkt til å gjøre, kunne fortsette som planlagt. Bente tok etter hvert kontakt med Forandringshuset i Drammen for å diskutere hva de kunne gjøre for å hjelpe unge jenter som var hjemme og kjedet seg nå som de sosiale møteplassene var borte.

Unge jenter under et foredrag om vold mot kvinner
Gruppelederkurs, hvor frivillige lærte praktiske øvelser som kan brukes i Sisterhood-gruppene.
 
Delte ut aktivitetspakker

De kom frem til at de skulle lage aktivitetspakker og i løpet av den første uken ble 200 pakker levert, med hjelp fra frivillige, til unge jenter. Pakken inneholdt blant annet et aktivitetshefte med ulike konkurranser og godteri. «Tusen takk, dette var veldig hyggelig å få nå som jeg bare sitter hjemme» er en av mange hyggelige kommentarer Bente har fått den siste tiden.

Da det var gjort, begynte lokalforeningen i samarbeid med andre organisasjoner og kommunen å lage familiepakker.

– Vi ville gjøre noe for de som lever i familier med vedvarende lav inntekt i Drammen.

For å motta en aktivitetspakke så kunne man registrere seg digitalt og fikk det levert på døra.

– Over 2000 barn har mottatt aktivitetspakker med leker og spill, og jeg er så imponert over hvordan folk har stilt opp for å gjøre dette mulig.

Planen fremover er å få i gang koronavennlige aktiviteter. Drammen planlegger blant annet å starte opp igjen Sisterhood-gruppene, men med færre deltakere enn før (opptil fem personer), samt dra i gang en turgruppe.

– Et møte mellom fem kan gi like mye. Vi tilpasser oss det som er nødvendig, og den siste tiden har vi blitt bevisst på at vi kan gjøre ting på andre måter og fortsatt oppnå mye.

– Et godt eksempel på den store dugnadsånden 

– Innsatsen til Drammen sanitetsforening og alle de involverte frivillige er et godt eksempel på den store dugnadsånden og engasjementet som har oppstått de siste ukene som følge av koronasituasjonen, sier Cathrine Holst Salvesen, seniorrådgiver migrasjon og oppvekst ved Norske Kvinners Sanitetsforening. 

Norske Kvinners Sanitetsforening er spesielt bekymret over at barn og unge lider som følge av at offentlige tilbud nå har vært stengt i en lang periode.

– Vi er stolte av at våre frivillige har utvist stor kreativitet når det gjelder å holde kontakten med deltakerne i Sisterhood. Digitale møter over Facetime eller Kahoot-konkurranser er andre eksempler. Å vite at det finnes tilgjengelige voksne i ditt lokalmiljø som har tid til å lytte, er uvurderlig for ungdommen nå som de ikke har skole eller andre tilbud å benytte seg av, sier Salvesen.

Sanitetskvinnene har koronadugnad

Lokale sanitetsforeninger over hele landet er nå i gang med salget av den tradisjonsrike Maiblomsten. Ved å kjøpe Maiblomsten støtter du Sanitetskvinnenes arbeid for at barn og unge får en bedre hverdag både under koronasituasjonen, og når hverdagen er normal igjen.

Sisterhood som basisaktivitet

Sisterhood er en av våre basisaktiviteter som tilbyr unge jenter over hele landet. Norske Kvinners Sanitetsforening har et samarbeid med bydel Frogner ved Oslo kommune som har utviklet metoden og som arrangerer gruppelederkurs. Gruppene leder av 2-4 frivillige sanitetskvinner og er et gratis lavterskeltilbud som er åpent for alle unge jenter.

Image
Notatbok fra sisterhood
Notatbok fra Sisterhood, som jentene kan skrive i om følelser, tanker og opplevelser.