Sykepleier i Etiopia som tar blodtrykk av en dame

Vår søsterorganisasjon sprer informasjon om smitteverntiltak blant fattige, sårbare kvinner i Etiopia.

– I Etiopia, som resten av Afrika, tok det lenger tid enn her hjemme før de første tilfellene av koronoasmitte ble påvist. Ifølge vår søsterorganisasjon i Etiopia, Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE), var det 30. mars bekreftet 23 koronamittede i landet, hvorav de fleste av utenlandsk opprinnelse. Nå frykter imidlertid ekspertene at en smittebølge vil bre seg ut over det afrikanske kontinentet i dagene og ukene fremover.

Lockdown

Myndighetene i Etiopia har iverksatt en rekke tiltak for å bekjempe viruset. Landet er i lockdown, akkurat som Norge: Alle skoler, unntatt universitetene, er stengt. Offentlige ansatte er bedt om å jobbe hjemmefra:

– Bare de som har samfunnskritiske oppgaver skal gå på jobb i disse dager. Jeg sitter selv på hjemmekontor, forteller daglig leder av WHAE, Hiwot Teffera.

Sportsarrangementer og store møter er forbudt de neste to ukene. Barer er stengt, og religiøse aktører er bedt om å begrense antall møter. Les mer om koronatiltakene i Etiopia i Bistandsaktuelt.

Sykepleier i Etiopia forteller om helse
Sykepleier i Etiopia forteller om helse og hygiene for medlemmene i WHAE.

WHAE gjør nå alt de kan for å bekjempe smitten. Hygieneartikler, som antibac, blir delt ut til medlemmene, som er sårbare kvinner, ofte aleneforsørgere.

– Våre sykepleiere informerer kvinnene om viktigheten av hyppig håndvask, sosial distanse til hverandre og hvordan de kan kjenne igjen symptomer på korona, forteller Hiwot.

Til vanlig har WHAE medlemsmøter med 20-40 kvinner samlet, der sykepleiere gir generell helseopplæring. For å redusere smittefaren oppsøker nå sykepleierne kvinnene i sine egne hjem.

– Sykepleierne, går ikke inn, de står utenfor og prater. I dag, for eksempel, vil de demonstrere god håndhygiene og de vil merke opp linjer på bakken for å hjelpe folk til å forstå dette med sosial distansering, forklarer Hiwot.

I et land hvor det ellers er vanskelig å få tilgang til rent vann så kan være vanskelig å praktisere god håndhygiene. Når de i tillegg bor så tett som de gjør, er det krevende å følge de anbefalte smittevernstiltakene myndighetene i Etiopia har. Sanitetskvinnene jobber med å finne ut hvordan vi best kan hjelpe våre søstre i Etiopia med å takle koronakrisen på kort og lengre sikt.

NB: Bildene i denne artikkelen er tatt før koronaviruset ble påvist.