Fire damer som smiler og former et hjerte med hendene sine.

Påsken er en høytid hvor mange ellers ville ha dratt på hyttetur med venner og familie. Slik blir det ikke i år, og det er viktig at vi alle bidrar der vi kan.

Av Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Det er påske. En påskehøytid vi kommer til å huske hele vår levetid. Dette blir påsken vi feiret hjemme, med de aller nærmeste, og med omtanke for dem som kanskje opplever en enda mer ensom påske enn tidligere. Påsken er den høytiden med flest helligdager på rad. Da byen og bygda lever det stille livet, hvor fjellheimen er stedet hvor mennesker samles.  I år blir det ikke sånn. Koronautbruddet begrenser livene våre. Mennesker opplever sårbarhet og ensomhet tett på kroppen. Livet slik vi kjenner det er plutselig borte, utryggheten sitter i kroppen.

Jeg er så uendelig imponert over hvordan Sanitetskvinnene bidrar til at utryggheten blir litt mindre, ensomheten ikke så total, hverdagen enklere for alle som er særlig berørt av krisen vi alle står midt i. Lokalsamfunn er så heldige som har lokale sanitetsforeninger. Trygghet og forutsigbarhet, noe varig og kjent, i en utrygg tid.

I fjor arrangerte Sanitetskvinnene en påskekonkurranse, hvor mange kom med fine tips til hva en kunne gjøre for å vie litt tid til en nabo eller noen andre som er alene i påska. Vi fikk inn nesten 200 forskjellige forslag og tips, og mange av de kan brukes i dag med litt endringer for å opprettholde koronareglene om avstand.

Mange av disse fine tipsene passer også for dagens situasjon. Man må ikke ha fysiske menneskemøter for å gjøre noe ekstra for mennesker som er ensomme eller alene i påskehøytiden. Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske, som bryr seg og viser omsorg. Det kan vi fortsatt bidra til, nestekjærlighet i koronaens tid.

Våre tips til en annerledes påske:

  • Ring en som sitter alene hjemme, slå av en liten prat og del ditt gode humør.
  • Hjelp en eldre nabo med å handling til påskedagene.
  • Overrask noen med et påskeegg – legg den i postkassen eller utenfor døren.
  • Gå en tur sammen – men husk å holde avstand og følg helsemyndighetenes råd.
  • Ta kontakt med en lokal sanitetsforening og bli frivillig. Lokale sanitetskvinner lager mat til smittevernteam og helsepersonell, handler for de som ikke kan handle selv, ringer til eldre aleneboende – og mye mer!
  • Smil og gi et kompliment til den du møter hvis du går en tur, til en nabo, familie, kassemedarbeidere, eller den du ser på bussen og bussholdeplassen.

Når vi møtes på den andre siden av koronasituasjonen, så har du kanskje fått en ny venn. Om ikke annet, så har du kanskje hjulpet en som satt stor pris på det du gjorde for dem. Det er viktig å ikke glemme å være et medmenneske nå, men også resten av året.

Vi i Norske Kvinners Sanitetsforening ønsker alle dere en god og varm påske!