To frivillige deler ut gaver under koronakrisen

I den siste tiden så har hele Norges befolkning på et eller annet vis kjent koronaen på nært hold, fysisk eller psykisk. Noen av de som kanskje kjenner det mest, er barna.

Tiltak for alle

Rett før påske mottok Sanitetskvinnene 200.000 kroner fra Stiftelsen Dam til en nasjonal utdeling til lokale prosjekter med barn og unge i fokus. Det har ikke stått på etterspørselen, for i løpet av kort tid har Sanitetskvinnene mottatt en rekke gode søknader med positive tiltak for barn og unge fra lokalforeninger i hele Norge.

– Interessen og kreativiteten er stor for å bidra med positive tiltak for barn og unge i denne usikre tiden, forteller seniorrådgiver migrasjon og oppvekst, Cathrine Holst Salvesen.

Midlene skal brukes til aktiviteter, med et spesielt fokus på sårbare grupper som nå ikke får deltatt på sine vanlige fritidsaktiviteter i lokalsamfunnene sine.

– Det er imponerende å se hvor stort engasjement våre frivillige viser og kreativiteten er stor når det gjelder å finne på alternative måter å gjennomføre aktiviteter på. Både Oslo Omsorgsberedskapsgruppe, Trondheim og Drevsjø sanitetsforening har bidratt med aktivitetsposer med leker og påskegodt til barn som bor på asylmottak, forteller Holst Salvesen.

Nå planlegger Drammen sanitetsforening å gjennomføre Sisterhood med mindre antall jenter per gruppe utendørs i tiden framover. Grov sanitetsforening har bidratt med utstyr til friluftsaktiviteter som kan gjennomføres for bosatte flyktningbarn, og de har gitt aktivitetsposer til barnehagebarn i tiden hvor barnehagene har vært stengt.

Mange av de lokale sanitetsforeningene rundt i Norge har samarbeid med kommuner, krisesentre, flyktningetjeneste og barnehager for å kunne spre glede til de som er berørt av den nasjonale nedstengingen av skoler, barnehager m.m.

Påskegave til barn
Trondhjem sanitetsforening delte ut påskegaver til barn i sårbare familier i påska.
4.000 kroner per barn

Sanitetskvinnenes tiltak «En håndsrekning», i samarbeid med Egmont Fonden, har allerede sett en økning i søknader siden de nasjonale retningslinjene rundt koronasituasjonen ble innført. Hittil i år har 1.030.000 kroner blitt delt ut til 263 barn, sammenlignet med samme periode i 2019 hvor 730.000 kroner ble delt ut til 184 barn. Behovet for PC/iPad er betraktelig større nå, og vil muligens også bli større i tiden framover.

– Foruten søknader om utstyr til PC/iPad, så er det også en god del søknader til fritidsaktiviteter som ikke omhandler gruppeaktivitet, som for eksempel sykler og klær, forteller fagkonsulent barn og unge, Cecilia Skavlan.

I påsken ga Sanitetskvinnenes tiltak «Min dag i dag» 100 påskepakker fra Panduro til barneavdelingen på Rikshospitalet og Ullevål. Påskepakkene ble tatt godt imot, og barna lagde mye påskepynt til sykehusene.

Påskepynt laget av barn på sykehus
Påskepynt som barna på sykehusene laget fra påskepakkene de fikk fra "Min dag i dag".
Inspirert til matlaging og gode rutiner

– Gjennom aktiviteten Dig In – smart mat for ungdom tilbyr sanitetskvinner landet rund matlagingskurs og deler smarte tips om kosthold, økonomi og helse for ungdom mellom 15-20 år. Som mye annet om dagen er dette også satt på vent, forteller prosjektleder Dig In, Beate Østengen.

I forbindelse med koronautbruddet har Østengen benyttet Instagramkontoen @diginkurs som en måte å kommunisere alternative måter ungdom kan lære fra Dig In. Tips om å lage seg gode rutiner gjennom dagen med et konkret forslag, øving på å lage nye matretter, gjøre seg kjent med kjøkkenet og vite hvilke varer som skal i kjøleskap, fryser og tørrvareskap, tips om mål og vekt. Målet er at ungdom benytter seg av dette, men det krever selvsagt en egeninnsats. Felles for alle oppskriftene er at de skal være enkle, billige og digge. I tillegg har N.K.S. nylig gjennomført en kampanjeperiode med to influensere på instagram, Kong Halvor og Beatriz Nevis, som har delt mange digge, oppskrifter fra Dig In kurset i håp om å inspirere landets ungdommer.

Bilde av vaffel fra Dig In-konto på Instagram
På Instagram-kontoen @diginkurs kan du få mange digge og sunne matforslag!